dimecres, 9 de desembre del 2020

Gerardo Eugenio Sánchez García


Necrològica d'Eugenio Sánchez García publicada en el periòdic tolosà "Espoir" de l'1 d'octubre de 1972

Necrològica d'Eugenio Sánchez García publicada en el periòdic tolosà Espoir de l'1 d'octubre de 1972


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 9 de desembre de 1899 neix a Santo Domingo de Moya (Serranía Baja) l'anarcosindicalista Gerardo Eugenio Sánchez García 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Eugenio Sánchez García: El 9 de desembre de 1899 neix a Santo Domingo de Moya (Moya, Serranía Baja, Cuenca, Castilla la Nova) l'anarcosindicalista Gerardo Eugenio Sánchez García. El seu pare es deia Isidro Sánchez i la seva mare, Consuelo García.  

Quan encara era adolescent emigrà a Barcelona, on treballà com a paleta i s'afilià al Sindicat de la Construcció de la Vila de Gràcia de la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

Milità durant la dictadura del general Miguel Primo de Rivera i els anys republicans.   

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

En 1941, després d'una delació, va ser detingut pels alemanys i tancat un any al camp d'internats polítics de Vernet d'Arièja (Arièja, Occitània) i posteriorment enviat deportat cap a Alemanya. El 21 d'agost de 1944 aconseguí escapar, amb altres 10 persones, a Valença (Valentinès, Droma, Delfinat, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Occitània) del tren que el transportava i va ser immediatament amagat per una família del país.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània), on treballà com a empleat municipal en la neteja.  

En diferents ocasions va ser nomenat secretari de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Tolosa de Llenguadoc i de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA). La seva companya fou Dolores Escribano Larrea.  

Malalt, Eugenio Sánchez García va morir el 15 de febrer de 1972 a l'Hospital Purpan de Tolosa de Llenguadoc i va ser inhumat al cementiri de Còrnabarriu (Alta Garona, Occitània).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada