dijous, 3 de desembre del 2020

Francisco Moliné Viñas

Necrològica de Francisco Moliné Viñas publicada en el periòdic tolosà "Espoir" del 12 de juny de 1978

Necrològica de Francisco Moliné Viñas publicada en el periòdic tolosà Espoir del 12 de juny de 1978

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de desembre de 1905 neix a Zuera (Comarca Central) l'anarcosindicalista Francisco Moliné Viñas 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Francisco Moliné Viñas: El 3 de desembre de 1905 neix a Zuera (Comarca Central, Saragossa, Aragó) l'anarcosindicalista Francisco Moliné Viñas, també conegut com Paco Moliné. El seu pare es deia Eduardo Moliné i la seva mare, María Viñas. Era el fill major d'una família nombrosa de 10 criatures i des de molt jove ajudà al seu pare a la feina.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), quan el cop militar feixista de juliol de 1936 aconseguí fugir juntament amb 500 habitants del seu poble i durant la nit, pel bosc, arribar a Tardienta (Monegros, Osca, Aragó), població que havia estat ocupada per una columna confederal. La seva mare, que restà al poble, fou afusellada.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista treballà d'obrer agrícola i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili d'Aisinas (Gironda, Nova Aquitània, Occitània). La seva companya fou Valentina Felipe.  

Francisco Moliné Viñas va morir el 25 de març de 1978 a Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) i fou inhumat quatre dies després al cementiri d'Aisinas.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada