divendres, 18 de desembre del 2020

Francisco Javier Miguel Aznárez

Francisco Javier Miguel Aznárez

Francisco Javier Miguel Aznárez


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 18 de desembre de 1908 neix a Echo (Val d'Echo) l'anarquista, anarcosindicalista i resistent antifranquista llibertari Francisco Javier Miguel Aznárez 

Militant de la CNT-AIT, quan el cop militar feixista de juliol de 1936, va poder fugir de Xaca (A Chacetania) després de fracassar la resistència, passar a Occitània i retornar a la Península per la frontera del Pirineu Oriental vers Barcelona 

Amic de Francisco Ponzán Vidal, col·laborà en el seu grup especialitzat en realitzar incursions en territori enemic i en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i durant l'Ocupació alemanya continuà participant en les activitats de la xarxa d'evasió del «Grup Ponzán» 

Francisco Javier Miguel Aznárez: El 18 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 8 de març-- de 1908 neix a Echo (Val d'Echo, Osca, Aragó) l'anarquista, anarcosindicalista i resistent antifranquista llibertari Francisco Javier Miguel Aznárez, conegut com El Largo. El seu pare es deia Javier Miguel i la seva mare, Isabel Aznárez.  

Carnisser de professió, milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) des de 1934.  

Quan el cop militar feixista, va poder fugir de Xaca (A Chacetania, Osca, Aragó) després de fracassar la resistència, passar a Occitània i retornar a la Península per la frontera del Pirineu Oriental vers Barcelona.

Durant la guerra fou delegat de la «II Columna Ortiz», participant en la presa de Fuendetodos i Belchite (Campo de Belchite, Saragossa, Aragó), també comandà un batalló de muntanya a la comarca d'Angüés i la Foia d'Osca (Plana de Uesca, Osca, Aragó) i fou capità de la 153 Brigada Mixta de la 24 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.  

L'agost de 1937 va ser ferit a Belchite.  

Amic de Francisco Ponzán Vidal, col·laborà en el seu grup especialitzat en realitzar incursions en territori enemic.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i durant l'Ocupació alemanya continuà participant en les activitats de la xarxa d'evasió del «Grup Ponzán».  

L'abril de 1944 ajudà el fugitiu Eusebio López Laguarta (Coteno) a escapar de la Gestapo. La seva companya fou Fernande Célina Armande Brunet.  

Francisco Javier Miguel Aznárez va morir el 27 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 29 de desembre-- de 1990 a l'Hospital Joseph Ducuing de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada