divendres, 18 de desembre del 2020

En Comú l’Escala retreu a l'equip de govern de l’Ajuntament que “regali un camí ramader a un veí”

En Comú l'Escala retreu a l'equip de govern de l'Ajuntament que "regali un camí ramader a un veí" al Mas Torreportes, al veïnat de les Corts. després de tres anys tallat per un mur de pedra 

El regidor dels Comuns considera que el govern de Puga afavoreix la privatització d'un espai públic 

A l'inventari de camins, que es va aprovar al ple del 14 de desembre, no s'inclou el camí de les Corts tot i que en el primer esborrany elaborat per tècnics municipals en formava part 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 18/12/2020.- En Comú l'Escala retreu a l'equip de govern de l'Ajuntament que "regali un camí ramader a un veí" després de tres anys tallat per un mur de pedra al Mas Torreportes, del veïnat de les Corts. 

El regidor Albert Pons es manifesta en contra de l'inventari municipal de camins de l'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) i de la resolució de la investigació de la titularitat del camí de la muntanya del Castellet pel Mas Torreportes al ple de dilluns passat, donat que s'ha retirat de l'inventari el camí tallat el 2017.  

El portaveu dels Comuns de l'Escala, Albert Pons, està en contra de l'inventari de camins del municipi com tampoc comparteix la resolució de la investigació de la titularitat del camí del Castellet, ubicat a les Corts. El regidor considera que el govern de Puga afavoreix la privatització d'un espai públic.  

La controvèrsia es remunta al 2017 amb la denúncia de la construcció d'un mur al veïnat de les Corts de l'Escala. Una de les irregularitats és que la tanca talla un camí ramader, cosa que nega la proposta de resolució que es va aprovar al ple municipal de dilluns. Per Pons "el mur talla un camí ramader que està documentat en plànols cadastrals històrics i per la sèrie d'ortofotografies de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, a més, diversos veïns de la zona afirmen que n'han fet ús fins ben recentment".  

Des dels Comuns es considera que l'equip de govern de l'Ajuntament, presidit per l'alcalde Víctor Puga, no compleix amb els seus deures: "Per llei l'Ajuntament té l'obligació de recuperar els camins públics, són béns de domini públic i per tant inalienables, així que té el deure inexcusable de recuperar-ne la possessió", ha declarat Pons. A l'inventari de camins, que es va aprovar al ple del 14 de desembre, no s'inclou el camí de les Corts tot i que en el primer esborrany elaborat per tècnics municipals en formava part. "L'Ajuntament, en lloc de defensar la titularitat del camí l'ha eliminat, de manera que regala un espai públic a un particular", ha retret el portaveu dels Comuns escalencs.  

El consistori al·lega que el camí està en desús i que per tant no compleix els pressupòsits per considerar-lo com a tal. Pons, en canvi, considera que "els arguments de l'Ajuntament només serveixen per acontentar el veí que ha construït el mur". Lamenta que el consistori actua com si fos un litigi entre els denunciants del mur i el propietari: "l'Ajuntament ha acceptat sense demanar una segona opinió les al·legacions del veí. Considerem que hauria d'incloure el camí a l'inventari i si el veí no hi està d'acord s'hauria de resoldre per la via civil", conclou Pons. 

El camí va ser tallat el 2017 per la construcció d'un mur que tanca la parcel·la del veí del Mas Torreportes. La tanca ha estat objecte de múltiples denúncies per part del veïnat i el grup municipal dels Comuns. "Ja fa més de tres anys que es va sol·licitar l'aturada de les obres i el restabliment de la zona per diverses irregularitats,; a més de tallar un camí públic, envaeix el camí de Viladamat i no s'ajusta al permís d'obres", remarca Pons.  

Un altre problema afegit és que el veïnat de les Corts forma part del Parc Natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter quan en espais protegits només es poden reconstruir o reformar construccions preexistents, però el mur és totalment de nova creació. El regidor de l'Escala en Comú també denuncia irregularitats en la concessió del permís: "L'Ajuntament, abans de concedir la llicència d'obres, havia de sol·licitar un informe preceptiu a l'òrgan rector del Parc Natural però se'n va oblidar. Quan el Parc se'n va assabentar va requerir a l'Ajuntament que s'aturessin les obres, ja que un mur de pedra seca amb reixa metàl·lica no encaixa amb la preservació dels valors naturals". 

Pons considera que l'actual equip de govern municipal de l'Escala sempre defensa els interessos dels que tenen més influència en lloc de procurar per l'interès general: "Ja estem acostumats a que el govern de Puga es mostri molt sensible a l'hora de satisfer els interessos dels més rics. Va fer una modificació a la carta del pla urbanístic per poder ampliar l'hotel del Grup Rosa dels Vents al Passeig del Mar, va demorar la suspensió d'obres al nucli antic fins que es va enderrocar la casa torre de Martí Albert per fer-hi apartaments i fins i tot va ser multat personalment amb 800 euros per no executar la sentència que obligava a enderrocar el Restaurant Petit Príncep", ha recordat Pons. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada