dimecres, 2 de desembre del 2020

Florencio Moragrega Adell

Necrològica de Florencio Moragrega Adell apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 25 de novembre de 1984

Necrològica de Florencio Moragrega Adell apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 25 de novembre de 1984



El 30 de setembre de 2018 es va publicar que "el 30 de setembre de 1984 mor a Perpinyà (Rosselló) l'anarcosindicalista Florencio Moragrera Adell. Havia nascut a Beseit (Matarranya)". Ara tenim més dades: el 2 de desembre de 1907 havia nascut a Beseit 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu i va ser internat al camp de concentració Argelers de la Marenda (Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Va ser enviat a fer feina a Orador de Glana (Llemosí), enquadrat en el Grup de Treballadors Estrangers Núm. 643 

Cap al 1952 s'establí a Perpinyà, on regentà una confiteria i milità en la CNT-AIT en l'Exili local i després SOV 

Florencio Moragrega Adell va morir el 30 de setembre de 1984 al seu domicili de Perpinyà 

Florencio Moragrega Adell: El 2 de desembre de 1907 neix Beseit (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Florencio Moragrega Adell --el primer llinatge citat erròniament de diferents maneres (Moragrera, Moragoaga i alguna altra)--. El seu pare es deia Manuel Moragrega i la seva mare, Joaquina Adell. 

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT-AIT), quan la insurrecció proletària de 1933 va ser detingut i empresonat a Beseit i a Vall-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent), on l'abril de 1934 encara hi romania. 

Durant la Guerra Civil fou un dels organitzadors de les col·lectivitats agrícoles de Beseit i el febrer de 1937 va ser nomenat regidor municipal. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu i va ser internat al camp de concentració Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Va ser enviat a fer feina a Orador de Glana (Llemosí, Alta Viena, Nova Aquitània, Occitània), enquadrat en el Grup de Treballadors Estrangers Núm. 643 (GTE) on també es trobava el seu cosí Manuel Tejedor Della. Apressat pels alemanys, va ser enviat a un camp de concentració, però aconseguí fugir-ne i sumar-s'hi a la Resistència. S'establí a Llemotges (Llemosí, Alta Viena, Nova Aquitània, Occitània), on serví d'agent d'enllaç entre la zona «lliure» i la zona ocupada. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista acollí la família del seu cosí Manuel Tejedor Della, que havia mort durant en una acció del maquis, al seu domicili d'Aissa (Llemosí, Alta Viena, Nova Aquitània, Occitània) i treballà de gelater. 

Cap al 1952 s'establí a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló), on regentà una confiteria al número 41 del carrer Quinze Degrés i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili i després Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT d'aquesta ciutat. La seva companya fou Encarnació Agut.  

Florencio Moragrega Adell va morir el 30 de setembre de 1984 al seu domicili de Perpinyà.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada