dimecres, 9 de desembre del 2020

Faustino Piquer Nicolao

Necrològica de Faustino Piquer Nicolao apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 13 de març de 1978

Necrològica de Faustino Piquer Nicolao apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 13 de març de 1978


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 9 de desembre de 1920 neix a La Torre del Compte (Matarranya) l'anarquista i anarcosindicalista Faustino Piquer Nicolao 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Faustino Piquer Nicolao: El 9 de desembre de 1920 neix a La Torre del Compte (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarquista i anarcosindicalista Faustino Piquer Nicolao. Ben aviat quedà orfe de pare i s'educà de manera autodidacta. Amb el temps aconseguí una important cultura i també estudià l'esperanto. 

Quan esclatà la Guerra Civil va fer de mestre i d'instructor per a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Instal·lat a Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) participà activament en 1944 en la reorganització de la CNT-AIT en l'Exili i milità en la seva Federació Local, on ocupà càrrecs orgànics.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista formà part de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) i, amb Marcel Ferrer, administrà la revista trilingüe (francès, castellà i italià) bordelesa Demain (1945-1946) i la gerència del seu òrgan d'expressió Inquietudes (1947).  

Membre de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), fou responsable d'Informació i Propaganda del Comitè Regional de Gironda del MLE-CNT a partir de 1947.  

Fou delegat en la major part de congressos tinguts a l'exili i assistí als congressos de l'Associació Internacional dels Treballadors (AIT) de 1961, on representà la Federació Obrera Regional Uruguaiana (FORU), i de 1967, delegat pels Amics de l'AIT de Veneçuela.  

En nombroses ocasions fou membre del Secretariat de la Comissió de Relacions del Nucli de Gironda de la CNT-AIT en l'Exili.  

Col·laborà en nombroses publicacions llibertàries de l'exili, com ara Boletín Interno CIR, Le Combat Syndicaliste, Despertar, Espoir i altres. Casat després de la Retirada de 1939 amb Pilar Cebrián (1922-1991), de Terol (Aragó).  

Faustino Piquer va morir el 15 de febrer de 1978 a Bordèu.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada