divendres, 25 de desembre del 2020

Cosme Pere Ferran Gasa Jaumot

Cosme Gasa Jaumot

Cosme Gasa Jaumot



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 25 de desembre de 1913 neix a Rialp (Pallars Sobirà) l'anarcosindicalista Cosme Pere Ferran Gasa Jaumot 

Militant de la CNT-AIT, després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix, patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol i al Fort de Montlluís i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Cosme Gasa Jaumot: El 25 de desembre --algunes fonts citen erròniament el 13 de desembre-- de 1913 neix a Rialp (Pallars Sobirà) l'anarcosindicalista Cosme Pere Ferran Gasa Jaumot --algunes fonts citen erròniament el segon llinatge com Jaumont--. El seu pare es deia Valentí Gasa i la seva mare, Dolors Jaumot.  

Militant des de l'adolescència en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), quan el cop militar feixista de juliol de 1936 s'enrolà com a milicià en la «Columna Durruti».  

Després de la militarització de les milícies, va ser integrat com a soldat en la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola. Lluità als fronts i després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. També passà per una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) o per un batalló de la Legió Estrangera. Fet presoner pels alemanys durant la primavera de 1940, va ser internat a l'Stalag XI-B de Fallingbostel (Baixa Saxònia, Alemanya) i el 27 de gener de 1941 va ser deportat, sota la matrícula 6.792, al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria), on va ser integrat al «Kommando Brestein» de la fàbrica Stayer del camp auxiliar de Gusen (Alta Àustria, Àustria).  

El seu germà Valentí Gasa Jaumot, patí el mateix destí, passant pels mateixos camps de concentració nazis.  

Després de l'alliberament del camp el 5 de maig de 1945 per soldats nord-americans, va ser repatriat a París (Illa de França) i s'instal·là a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània), on milità en la Federació Espanyola de Deportats i Interns Polítics (FEDIP). La seva companya fou Félicité Marie Tajak.  

Cosme Gasa Jaumot va morir el 22 d'octubre de 1981 en un hospital de Tolosa de Llenguadoc.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada