diumenge, 22 de novembre del 2020

Miquel Cortés Bonell

Necrològica de Miquel Cortés Bonell apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 26 de maig de 1963

Necrològica de Miquel Cortés Bonell apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 26 de maig de 1963



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 22 de novembre de 1895 neix a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) l'anarcosindicalista Miquel Cortés Bonell 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Miquel Cortés Bonell: El 22 de novembre de 1895 neix a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) --algunes fonts citen erròniament Montblanc (Conca de Barberà)-- l'anarcosindicalista Miquel Cortés Bonell. El seu pare es deia Miquel Cortés Montmany, pagès, i la seva mare, Casilda Bonell Marimon.  

Des de l'adolescència milità en la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Caldes de Montbui.  

Durant la revolució col·lectivista autogestionària formà part del Comitè de Defensa Local del seu municipi.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

La seva companya, que restà al Principat de Catalunya, no pogué treballà per la pressió dels franquistes locals i va morir poc després de misèria i de fam.  

Durant la primavera de 1940, quan l'ofensiva nazi alemanya, es trobava a la regió de Tours (Indre-et-Loire, Centre- Val de Loire), on durant un bombardeig alemany va perdre la meitat del peu dret i un dit del peu esquerre.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Saint-Martin-Belle-Roche (Saône-et-Loire, Borgonya), on milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Mâcon (Saône-et-Loire, Borgonya) fins a la seva mort.  

Miquel Cortés Bonell va morir el 7 de febrer de 1963 a l'Hospital de Mâcon arran d'una intervenció quirúrgica del càncer que tenia als intestins.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada