diumenge, 29 de novembre del 2020

Josep Saurina Fabregat

Necrològica, amb dades diferents, de Josep Saurina Fabregat apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 18 de gener de 1981

Necrològica, amb dades diferents, de Josep Saurina Fabregat apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 18 de gener de 1981


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 29 de novembre de 1913 neix a Tortosa (Baix Ebre) l'anarcosindicalista Josep Saurina Fabregat 

Militant de la CNT-AIT, lluità contra l'aixecament militar feixista a Tortosa. Posteriorment s'integrà en una unitat confederal i a finals de 1936 va perdre un braç al front  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. La seva situació era agreujada per la seva discapacitat 

Josep Saurina Fabregat: El 29 de novembre de 1913 neix a Tortosa (Baix Ebre) l'anarcosindicalista Josep Saurina Fabregat --també citat erròniament de diferents maneres (Saurinas, Sauriñas, Sauriña i alguna altre). Inscrit al registre civil com a José Fabregat Cid, era el fill natural de Rosa Fabregat Cid; l'infant va ser reconegut i legitimat l'1 de juliol de 1916 pel matrimoni de la seva mare amb Faustí Saurina Verdiell.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), lluità contra l'aixecament militar feixista a Tortosa. Posteriorment s'integrà en una unitat confederal i a finals de 1936 va perdre un braç al front.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. La seva situació era agreujada per la seva discapacitat.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista residí en una col·lectivitat creada per companys a Montalban (Tarn e Garona, Guiena, Occitània).  

Posteriorment s'instal·là a Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània), on formà part d'una col·lectivitat d'obrers sabaters fins que hagué de tancar a causa de la competència amb les grans fàbriques del calçat.

Fou membre de la Lliga de Mutilats i de l'SpanishRefugee Aid (SRA, Ajuda al Refugiat Espanyol), fundada en 1953 per Nancy MacDonald a Nova York (Nova York, EUA). La seva companya fou Gabriela Barajas Antruejo.  

Josep Saurina Fabregat va morir el 8 d'agost de 1981 a Carcan (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) en una gira propagandística.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada