dilluns, 30 de novembre del 2020

José Foz Gil

Necrològica de José Foz Gil apareguda en el periòdic tolosà "CNT" del 23 de desembre de 1956

Necrològica de José Foz Gil apareguda en el periòdic tolosà CNT del 23 de desembre de 1956



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 30 de novembre de 1956 mor a Montpelhièr (Erau) l'anarcosindicalista José Foz Gil. Havia nascut cap el 1934 a Beseit (Matarranya) 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva família, però en 1940 el govern col•laboracionista i feixista de Vichy repatrià la seva mare i la seva germana i ell creuà la frontera cap a Barcelona per ajudar-les 

José Foz Gil: El 30 de novembre de 1956 mor a Montpelhièr (Erau, Occitània) l'anarcosindicalista José Foz Gil, conegut com Tario. Havia nascut cap el 1934 a Beseit (Matarranya, Franja de Ponent). Era fill del destacat militant anarcosindicalista Miguel Foz Bel i de Pilar Gil.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva família, però en 1940 el govern col·laboracionista i feixista de Vichy repatrià la seva mare i la seva germana i ell creuà la frontera per ajudar-les. Després de viure amagat amb la seva mare i la seva germana a Barcelona, aconseguí, no sense dificultats, a finals de 1947, un cop haver desertat del servei militar obligatori a l'exèrcit franquista --havia estat enviat a Melilla (Rif) i als cinc mesos abandonà el destí--, passar clandestinament a l'hexàgon francès amb la seva mare i s'establí a Ganges (Erau, Occitània) amb la seva família.  

Militant de la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Ganges, en fou secretari.  

Malalt, José Foz Gil va morir el 30 de novembre de 1956 a l'Hospital Saint-Éloi de Montpelhièr.  

La Comarcal de Vall-de-roures en l'Exili de la CNT-AIT obrí una subscripció popular per ajudar la seva vídua.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada