Des de la IAEDEN-Salvem l'Empordà i un conjunt d'entitats en defensa del territori s'alerta d'una allau de projectes renovables a l'Alt Empordà
Avisen d'un possible parc d'aerogeneradors a la Jonquera i una horta solar a l'Escala
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada) 18/11/2020.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, tretze entitats en defensa del territori, entre elles la IAEDEN-Salvem l'Empordà, han signat un manifest conjunt reclamant "redefinir" els objectius de la implantació d'energies renovables a l'Alt Empordà i alerten d'una "allau" de projectes a la comarca.
Entre aquests indrets hi ha un projecte a l'Albera, just al terme de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada), amb 10 aerogeneradors de 200 metres d'alçada o una horta solar en l'àmbit on estava previst l'aeròdrom a tocar les Corts d'Empúries, a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries).
També els consta que hi ha sobre la taula un projecte "híbrid" al Far d'Empordà (Alt Empordà, comtat d'Empúries) --tot i que la ponència ambiental n'hauria desestimat la ubicació-- i tenen indicis d'altres actuacions a Fortià (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Garriguella (Albera, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Vilajuïga (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada), Pedret i Marzà (Alt Empordà, comtat de Peralada), Palau-Saverdera (Serra de Rodes), Garrigàs (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Siurana d'Empordà (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries), Santa Llogaia d'Àlguema (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat de Besalú) o Llers (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú), Ordis (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat de Besalú), entre d'altres.
"Desconeixem si s'acabaran tramitant tots però és evident que cal posar fre i plantejar de manera consensuada una planificació racional abans que sigui massa tard", afirmen en el document.
A l'escrit, les entitats recorden que la publicació del Decret Llei 16/2019 de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables "deixa oberts els criteris" per a la seva implantació i dóna "màniga ampla" a la seva instal·lació.
També critiquen la "imprecisió" a l'hora de determinar les zones on està permesa la instal·lació de plantes de generació amb fonts renovables.
Aquesta manca de concreció, afirmen, és el que està generant una allau de projectes a l'Alt Empordà "sense garanties de planificació racional" i "convertint-se en una amenaça per a la conservació del territori i el seu ús racional". Per això, reclamen que els redefineixin els objectius generals, que s'estableixin uns criteris per a l'ordenació "racional i respectuosa amb el territori", una planificació global que "optimitzi l'aprofitament de tots els recursos, l'ús de les tecnologies més adequades" i la "consideració d'un just repartiment per al territori de la riquesa generada".
També demanen que es prioritzin els emplaçaments de generació energètica propers als de consum i les zones amb accessos existents i que es preservin els espais protegits.
Diversos projectes en tràmit aprofitant el Decret Llei 16/2019
Les tretze entitats asseguren que en aquests moments hi ha en tràmit un projecte amb 10 aerogeneradors a la zona de l'Albera de la Jonquera que fan 200 metres d'alçada. L'equivalent, diuen, d'un edifici de 65 pisos.
També que s'està tramitant una horta solar en l'àmbit on estava previst l'aeròdrom de l'Escala i que "també hi ha en dansa un projecte híbrid al Far --la ubicació del qual hauria estat desestimada--."
A banda d'aquests, la membre de la IAEDEN-Salvem l'Empordà, Marta Ball-llosera, diu que veïnes, veïns i pagesos de diversos municipis els han fet saber que hi ha altres projectes sobre la taula. Un d'híbrid (solar i eòlic) també a la Jonquera, una horta solar de 100 hectàrees a Ordis, una altra a Fortià, macroaerogeneradors a Garriguella/Vilajuïga/ Pedret i Marzà, Palau-Saverdera, una horta solar a Garrigoles i altres projectes a Garrigàs, Siurana d'Empordà, Santa Llogaia d'Àlguema o Llers.
A més, recorden que hi ha molts projectes tramitats i autoritzats des de fa anys que poden representar "la implantació d'un centenar d'aerogeneradors a Portbou, Colera o Capmany.
Una planificació comarcal
D'altra banda, reclamen una planificació comarcal i als ajuntament que "sota el paraigües del Consell Comarcal vetllin per l'interès públic de les energies renovables i no permetin que inversions d'arreu s'apoderin d'un territori a canvi d'engrunes de pa". Per això, demanen la redacció d'un pla comarcal d'energia, la diversificació de fonts d'energies renovables, la microgeneració distribuïda, apostar per la reducció del consum i la millora de l'eficiència, a més de participació ciutadana en la seva planificació.
Precisament, les entitats han sabut que aquest dilluns es va celebrar un Consell d'Alcaldes on, segons diuen, es va abordar aquesta situació davant de la "preocupació" dels Ajuntaments.
Entre les entitats adherides al manifest hi ha la Plataforma Cívica Antimolins a Portbou i Colera, l'Associació Cantallops Acció Cultural, el Centre Excursionista Jonquerenc, els Amics de la Tortuga de l'Albera, Salvem Garriguella, la Plataforma Albera Lliure de Molins i el Fòrum l'Escala Empúries, entre d'altres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada