dimarts, 15 de setembre del 2020

Pilar del Olmo Sáez

Necrològica de Pilar del Olmo Sáez apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 25 de juny de 1991

Necrològica de Pilar del Olmo Sáez apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 25 de juny de 1991


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 15 de setembre de 1927 neix a Saragossa l'anarquista i anarcosindicalista Pilar del Olmo Sáez  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internada amb els pares als camps de concentració d'Argelers de la Marenda, de Bram i de Sant Cebrià de Rosselló 

Pilar del Olmo Sáez: El 15 de setembre de 1927 neix a Saragossa (Saragossa, Aragó) l'anarcosindicalista Pilar del Olmo Sáez. El seus pares es deien Jesús del Olmo i Valentina Sáez.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), el juliol de 1936, després de la caiguda de Saragossa a mans feixistes, s'amagà amb la seva mare i els seus germans Fernando i Jesús, també destacats anarcosindicalistes.  

A finals de desembre de 1936, la companya Martina Alorda, després de passar les línies franquistes, vingué a buscar-los i els evacuà a Fuendetodos (Saragossa, Aragó9, aleshores zona republicana. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internada amb els pares als camps de concentració d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), de Bram (Auda, Occitània) i de Sant Cebrià de Rosselló (Costa Sorrenca, Plana de Rosselló, Rosselló).  

A finals de 1941 amb la seva mare s'instal·la a la població minera de La Cauneta (Erau, Occitània).  

Després de la Guerra Mundial, milità en les Joventuts Llibertàries de Montpelhièr (Erau, Occitània) i formà part del grup artístic local, on conegué l'anarcosindicalista Francisco Manzanera, que esdevingué el seu company i amb qui tingué un fill (Helios).  

En els seus últims temps presidí la Secció Local de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), fins que la malaltia la va obligar a presentar la dimissió.  

Malalta, Pilar del Olmo Sáez va morir el 14 de maig de 1991 a l'Hospital Lapeyronie de Montpelhièr i va ser incinerada tres dies després.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada