dilluns, 7 de setembre del 2020

Concepción Ocaña Sánchez (Igualdad Ocaña Sánchez)

Igualdad Ocaña Sánchez

Igualdad Ocaña Sánchez


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 7 de setembre de 1912 neix a Almeria la mestra racionalista anarquista i militant anarcosindicalista Concepción Ocaña Sánchez, coneguda com Igualdad Ocaña Sánchez 

El juliol de 1931 va fer mítings a poblacions de l'Alt Maresme (Arenys de Munt, Malgrat de Mar, Sant Pol de Mar i Tordera)  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà amb la seva família la frontera del Pirineu Oriental 

Igualdad Ocaña Sánchez: El 7 de setembre de 1912 neix a Almeria (Comarca Metropolitana de Almería, Almeria, Andalusia) la mestra racionalista anarquista i militant anarcosindicalista Concepción Ocaña Sánchez, més coneguda com Igualdad Ocaña Sánchez. Era filla i germana de pedagogs anarquistes d'Almeria exiliats a Occitània i a l'Illa de França fugint de la repressió. La seva nombrosa família estava formada pels pares (Antonio Ocaña i Carmen Sánchez), vuit germans (Salvador, Fraterna, Igualdad, Alba, Natura, Libertad, Floreal i Armonía), els avis i alguns oncles.  

A partir de 1924 visqué primer amb la seva família a Masamet (Tarn, Occitània) i poc després a París (illa de França), on van romandre uns anys, hi anà a escola i aprengué el francès.  

En 1931, després de vuit anys d'exili, amb la proclamació de la República, després d'un temps a Cartagena (Campo de Cartagena, Múrcia), la família es traslladà al barri de la Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès Sud), on el seu pare, constructor de pous, havia trobat feina.  

Ella s'incorporà amb la seva germana Natura a l'EscolaModerna de la Torrassa, on introduí ensenyaments pedagògics (música, literatura, arts plàstiques, etc.) apresos a París, i també treballà de cosidora a casa.  

Aquest mateix any de 1931 va ser nomenada vocal del Sindicat d'Arts Gràfiques de Barcelona de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i pel juliol va fer mítings a Arenys de Munt (Alt Maresme), Malgrat de Mar (Alt Maresme), Sant Pol de Mar (Alt Maresme) i Tordera (Alt Maresme).  

A finals de 1931 participà en una comissió creada per a fundar un grup de dones de suport als presos.  

En aquests anys formà part del grup anarquista «Amor i Voluntat».  

Tingué com a company el destacat militant anarquista i anarcosindicalista Severino Campos Campos, que durant un temps exercí de mestre a l'escola racionalista de la Torrassa.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà amb la seva família la frontera del Pirineu Oriental. 

Després d'un temps de penalitats, en 1940 amb el seu company emigrà a Ciudad Trujillo (actual Santo Domingo, República Dominicana) i a Pedro Sánchez (El Seibo, República Dominicana), després a Panamà i, finalment, amb el seu fill Helenio Campos Ocaña, a Mèxic.  

En 1975 Igualdad i Severino visitaren París, passant per la seu de la Federació Local de la CNT-AIT a l'Exili, i la llibreria llibertària, a la Rue des Vignoles, i al cap d'un temps retornà a Mèxic. D'altres famílies cenetistes exiliades a Mèxic la primavera d'aquell any visitaren París i Tolosa de Lleguadoc (Alta Garona, Occitània). 

Després de la mort del dictador Francisco Franco, la parella retornà a Catalunya, on continuà militant en el moviment llibertari, residint a partir d'aquesta data intermitentment entre Barcelona i Mèxic.  

Col·laborà en diferents publicacions periòdiques llibertàries, com ara Solidaridad Obrera.  

Igualdad Ocaña Sánchez va morir el 4 d'octubre de 1990 a Cuernavaca (Morelos, Mèxic).  

L'arxiu personal de la família Campos-Ocaña, militant en la CNT-AIT, va ser dipositat a la Fundació Anselmo Lorenzo de Madrid.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada