dijous, 6 d’agost del 2020

Justo Boltaina Dolz

Necrològica de Justo Boltaina Dolz apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 17 de setembre de 1991

Necrològica de Justo Boltaina Dolz apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 17 de setembre de 1991



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 6 d'agost de 1906 neix a Massalió (Matarranya) el militant anarquista i anarcosindicalista Justo Boltaina Dolz  

Després de participar en la campanya de Catalunya amb la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, el 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix, patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol i al Fort de Montlluís i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió als camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Justo Boltaina Dolz: El 6 d'agost de 1906 neix a Massalió (Matarranya, Franja de Ponent) el militant anarquista i anarcosindicalista Justo Boltaina Dolz. El seu pare es deia Blas Boltaina i la seva mare, Pilar Dolz.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), fou empresonat arran del moviment revolucionari del proletariat del 8 de desembre de 1933 a l'Aragó.  

Durant la Guerra Civil fou milicià en la «Columna Durruti» i després combatent fins el febrer de 1939 en la republicana 26 Divisió.  

Després de participar en la campanya de Catalunya amb la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, el 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Conflent, Conflent) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió als camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la CNT-AIT en l'Exili quan s'establí a L'Avelhanet (País d'Òlmes, Arièja, Occitània) fins a la seva mort.  

Justo Boltaina Bolz va morir el 19 de juny de 1991 a l'Hospital País d'Òlmes de L'Avelhanet. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada