dimecres, 5 d’agost del 2020

Eduard Vives

Necrològica d'Eduard Vives apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 22 d'octubre de 1972

Necrològica d'Eduard Vives apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 22 d'octubre de 1972


--

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 5 d'agost de 1917 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Eduard Vives 

El 9 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i fou tancat un any en  camps de concentració i treballant en una Companyia de Treballadors Estrangers 

Eduard Vives: El 5 d'agost de 1917 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Eduard Vives.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) des de molt jove, durant la revolució col·lectivista autogestionària de l'estiu del 1936 formà part de les Patrulles de Control i després lluità als fronts d'Aragó, com el de Terol, en la Columna «Los Aguiluchos», on va ser ferit en diverses ocasions i amb la militarització passà a l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.  

En 1938 va ser capturat per les tropes franquistes. Setmanes més tard, després de ser condemnat a mort en un consell de guerra sumaríssim, aconseguí fugir el dia abans de la seva execució i passar a la zona republicana.  

Reincorporat en l'Exèrcit Popular, arriba a ser comandant condecorat.  

El 9 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. Després d'un any tancat en camps de concentració i passar per una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE), s'establí amb Rosa, la seva companya, a Castèlgelós (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània).  

En 1945 cofundà la Federació Local de CNt-AIT en l'Exili de Castèlgelós i en fou nomenat secretari.  

En 1959 marxà als Estats Units, on dirigí un departament d'una fàbrica electrònica.  

A Nova York (Nova York, EUA) lluità en els grups antifranquistes, col·laborà amb el periòdic España Libre, participà en les activitats del grup editor de Cultura Proletaria i del Centre Llibertari novaiorquès, i fou secretari del consell la delegació nord-americana de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).  

Eduard Vives va morir el 20 d'octubre de 1971 a Woods (Nova York, EUA) a conseqüència d'una operació d'estómac. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada