dilluns, 6 d’abril del 2020

Josep Canudas Sirera

Necrològica de Josep Canudas Sirera apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 28 d'abril de 1963

Necrològica de Josep Canudas Sirera apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 28 d'abril de 1963


El 6 d'abril de 1909 neix a Ribes de Freser l'anarquista i anarcosindicalista Josep Canudas Sirera

Militant de les Joventuts Llibertàries i de la CNT s'exilià en 1939 i després de fugir de les Companyies de Treballadors Estrangers s'internà a l'Interior amb un grup

Detingut va ser condemnat pels franquistes a treballs forçats

Es va poder evadir i tornà a l'exili francès

Milità en la Federació Local de Marselha de la CNT-AIT en l'Exili  

Josep Canudas Sirera: El 6 d'abril de 1909 neix a Ribes de Freser (Ripollès) l'anarquista i anarcosindicalista Josep Canudas Sirera. El seu pare es deien Domènec Canudas i Carme Sirera.

Després d'estudiar a l'escola de la Colònia Vidal de Puig-reig (Berguedà), on vivia, començà a militar molt jove en les Joventuts Llibertàries de Barcelona.

Durant el procés revolucionari del proletariat de l'estiu de 1936 participà en diversos comitès i lluità com a soldat al front d'Aragó, participant en la batalla de l'Ebre.

En el decurs de la retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat en diversos camps de concentració.

Després de passar per les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE), en 1943 entrà clandestinament a l'Interior amb un grup, però va ser ràpidament detingut. Empresonat, va ser jutjat pels franquistes i condemnat a treballs forçats en una batalló de treballadors a Betanzos (la Corunya, Galícia).

Mesos després aconseguí evadir-se amb un company i, a peu durant la nit, pogué tornar passar el Pirineu.

Novament internat en un camp de concentració francès, va ser enviat a una CTE, de la qual es va evadir en 1944 per a integrar-se en el maquis.

L'octubre de 1944 s'establí a Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània), on treballà d'estibador al moll i milità en la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT).

Josep Canudas Sirera d'un atac de cor fulminant.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada