dilluns, 6 d’abril del 2020

Celestino Soria Lafuente

Necrològica de Celestino Soria Lafuente apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 14 de març de 1971

Necrològica de Celestino Soria Lafuente apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 14 de març de 1971



El 6 d'abril de 1900 neix a Vallecas (Madrid, Castella la Nova) l'anarquista i anarcosindicalista Celestino Soria Lafuente

Militant de la FAI i de la CNT, en 1932, quan treballava a Vilanova i la Geltrú, fou elegit secretari de la Junta de la Subdelegació Local de la FNIF de la CNT-AIT  

S'exilià en 1939 i fou secretari de la Federació Local d'Albi de la CNT-AIT en l'Exili

Celestino Soria Lafuente: El 6 d'abril de 1900 neix a Vallecas (Madrid, Castella la Nova) l'anarquista i anarcosindicalista Celestino Soria Lafuente --el segon llinatge també citat erròniament La Fuente--. El seu pare es deia Bonifacio Soria i la seva mare Leonor Lafuente.

Quan tenia 19 anys emigrà a Vilanova i la Geltrú (Garraf), on començà a treballar de ferroviari als tallers de la «Compañia de Ferrocarriles Madrid-Zaragoza-Alicante» (Companyia de Ferrocarrils MZA) i a militar en la Confederació Nacional del Treball (CNT).

Posteriorment entrà a formar part de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI).

El febrer de 1932 va ser elegit secretari de la Junta de la Subsecció Local de la Federació Nacional de la Indústria Ferroviària (FNIF) de la CNT-AIT.

El 20 de gener de 1934, arran de l'aixecament revolucionari de desembre de 1933, va ser jutjat per un Tribunal d'Urgència acusat de tinença de materials per a la fabricació d'explosius, però finalment el seu cas va ser sobresegut.

En 1936 col·laborà en Solidaridad Obrera.

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, s'enrolà com a milicià al front d'Aragó. Ferit, va ser enviat a rereguarda, on ocupà càrrecs de responsabilitat a Vilanova i la Geltrú, en el Comitè Nacional de l'FNIF i en les col·lectivitats.

En el decurs de la retirada de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser reclòs al camp de concentració de la platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló).

Posteriorment passà per una Companyia de Treballadors Estrangeres (CTE) per a realitzar feines agrícoles.

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'establí amb la seva companya Josefina Martínez i els fills a Albi (Albigès, Tarn, Occitània), on treballà, sobretot, a la fàbrica de producció de raió tèxtil «La Viscose».

Ocupà en diferents ocasions la secretaria de la Federació Local d'Albi de la CNT-AIT en l'Exili.

En 1965, poc abans de jubilar-se, una paràlisi atacà el seu cos i el deixà invàlid la resta de sa vida.

Celestino Soria Lafuente va morir el 14 de gener de 1971 al seu domicili d'Albi.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada