divendres, 10 d’abril del 2020

Blas Fabre Domínguez

Necrològica de Blas Fabre Domínguez apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 21 de maig de 1979

Necrològica de Blas Fabre Domínguez apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 21 de maig de 1979



El 10 d'abril de 1979 mor a Sent Jòri (Alta Garona) l'anarcosindicalista Blas Fabre Domínguez. Havia nascut cap el 1907 a Épila (Valdejalón)

El 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (la «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix, i va ser internat al camp de concentració de Vernet d'Arièja, on van ser tancat junt a centenars de soldats de la 26 Divisió

Blas Fabre Domínguez: El 10 d'abril de 1979 mor a Sent Jòri (Alta Garona, Occitània) l'anarcosindicalista Blas Fabre Domínguez. Havia nascut cap el 1907 a Épila (Valdejalón, Saragossa, Aragó).

A començament dels anys trenta s'establí a Montsó (Cinca Mitjà, Osca, Aragó), on milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT).

Arran del cop militar feixista de juliol de 1936 va participar en la col·lectivitat de Montsó i s'enrolà de milicià en la «Columna Durruti».

El 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (la «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), i va ser internat al camp de concentració de Vernet d'Arièja (Occitània), on van ser tancat junt a centenars de soldats de la 26 Divisió. També, després va ser internat en altres camps de concentració.

Posteriorment treballà d'obrer agrícola.

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Portèth de Garona (Alta Garona, Occitània), de la qual era secretari en el moment de finar.

Blas Fabre Domínguez va morir el 10 d'abril de 1979 a Sent Jòri, sembla, i va ser enterrat al cementiri d'aquesta població.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada