divendres, 8 de febrer del 2019

La moratòria de la Generalitat a la Costa Brava en la corda fluixa

La moratòria no arriba a tot arreu

La moratòria de la Generalitat a la Costa Brava en la corda fluixa

Els governs municipals no fan cas de la moratòria d'Urbanisme

El cas de Sa Guarda, a Cadaqués, té un cert paral·lelisme amb la de la promoció Aiguacel, a Tamariu de Palafrugell

També a Guíxols i a Begur

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/01/2019 Palafrugell (Baix Empordà, comtat de Girona).- Llegim en la premsa convencional comarcal que la situació de Cadaqués (Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada) en el cas de Sa Guarda té un cert paral·lelisme amb la de la promoció Aiguacel, a Tamariu de Palafrugell (Baix Empordà, comtat de Girona), on s'havien iniciat els treballs d'urbanització poc abans de la moratòria immobiliària d'urbanisme de la Generalitat, amb una tala massiva d'arbres. Però en aquell cas el Consistori de Palafrugell no ho havia autoritzat, ja que el govern local esgrimeix que la llicència per al projecte estava caducada i no l'havien renovat en espera de la moratòria. Un decret d'alcaldia va ordenar la paralització cautelar dels treballs, acatada per la promotora, que hi ha fet al·legacions. Però resta per veure el recorregut del diàleg administratiu entre empresa i consistori, encara amb termini obert de resposta i l'opció d'un recurs d'alçada. El cas es podria encaminar després cap a la via judicial, amb les eleccions cada cop més a prop en l'horitzó.

La moratòria no arriba a tot arreu

Però no només la batalla immobiliària de la Costa Brava s'inscriu en projectes d'urbanització. A Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) també hi ha queixes per dues llicències prèvies on les obres poden afectar zones de protecció d'aus. La moratòria no arriba a tot arreu.

Enmig del context d'alerta per la conservació del litoral, una altra de les entitats adherides a SOS Costa Brava, Alerta Sant Feliu, qüestiona els treballs d'adequació del camí de ronda al voltant d'una part de la concessió de l'Hotel Eden Roc del municipi guixolenc. En els darrers dies, l'empresa ha iniciat la reparació del paviment del vial que coincideix amb la traça del sender, tal com els havia requerit el servei estatal de Costes a instància del mateix consistori. Però l'entitat s'ha queixat de la tala d'alguns arbres i reclama que el camí sigui d'ús exclusiu per a vianants.

Des del Consistori, s'explica que no tenen constància de cap irregularitat. Alerta Sant Feliu denuncia les dificultats per a la retirada d'escombraries, que van provocar un amuntegament de deixalles el juny de l'any passat, però els contenidors s'han ressituat al final del carrer Garbí, i des de l'hotel es justifica que el vial dona servei a vehicles d'emergències o d'empreses de submarinisme.

La intervenció, però, no afecta la resta del traçat del camí entre la piscina de l'hotel i el carrer Port Salvi, amb el pas restringit des de fa anys pel risc d'esllavissades, però en aquest cas tampoc no queda clar que la responsabilitat del manteniment i l'estabilitat del terreny sigui cosa del mateix servei estatal. L'entitat, però, com també ja ha denunciat reiteradament el grup municipal Guíxols des del Carrer, vol més exigència i control sobre algunes de les dependències de l'establiment, com ara un menjador, i ampliacions de les dependències que, consideren, "se situen sobre la zona" del domini maritimoterrestre.

Agustí Serra torna dissabte a Begur

El secretari d'Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, ex director d'Urbanisme, és l'alt càrrec que tutela la suspensió de llicències a la Costa Brava i dissabte acompanyarà l'alcalde de Begur, Joan Loureiro (10:00h, al Casino), per exposar al veïnat, en una reunió oberta, el projecte del nou PDU de revisió de sols no sostenibles al litoral.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada