dimarts, 5 de febrer del 2019

La Jonquera homenatja els maquis llibertari de Catalunya

La Jonquera homenatja els maquis llibertari de Catalunya

El MUME va organitzar un acte  de record als guerrillers anarquistes de Catalunya que van lluitar contra la dictadura franquista

L'acte de memòria proletària es va fer als Porxos de Can Laporta

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/01/2019 La Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).- Llegim a info.jonquera.cat que Quico Sabaté, Ramon Vila Capdevila Caracremada, Josep Lluís Facerias, Joaquina Dorado Pita i Marcel·lí Maçana Pancho. Són alguns dels maquis llibertari que des de 1939 van començar una llarga i aferrissada lluita armada contra la dictadura de les tropes franquistes que van ocupar Catalunya. Una lluita guerrillera que es va allargar fins el 1963, quan l'últim maqui anarquista de 1939 que quedava viu, Ramon Vila Capdevila, (Caracremada), va morir en combat enquadrat a Defensa Interior/Consell Ibèric d'Alliberament (DI/CIL).

Per homenatjar aquests homes i dones, el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera (MUME) ha organitzar aquest dissabte al matí un acte de record i homenatge als Porxos de Can Laporta, amb diverses activitats.

Segons el corresponsal de Tramuntana Vermella Mail hi havia aplegades una setantena de persones, entre les quals l'antic alcalde Jordi Cabezas, el cantautor figuerenc Juanjo Bosk, els llibertaris Paco Rios, que va intervenir en l'acte, o Miquel-Dídac Piñero entre altres, també anarquistes occitans.

També es va homenatjar la memòria de Salvador Puig Antic i Oriol Solé Sugranyes.

La presentació ha anat a càrrec de Ricard de Vargas-Golarons (escriptor, historiador i militant llibertari). Després de la declaració de La Marxa del Maquis, es va projectar l'audiovisual 24 anys de guerrilla llibertària a Catalunya (1936-63). Tot seguit, es van llegir les cartes dels antics guerrillers anarquistes catalans residents a l'Estat francès Joan Busquets (El Senzill) i Àngel Fernández.

I l'acte es va tancar amb un recital poètic i musical que va anar a càrrec de Vicence Vixca Palao, amb cançons llibertàries en francès, català i castellà.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada