dijous, 7 de febrer del 2019

El dissabte 9 de febrer, jornada de l'Exili de 1939 i la deportació

En el marc del Dia nacional de l'Exili i la deportació

La Generalitat rendirà homenatge, el 9 de febrer a la Jonquera i a Camprodon entre les 10:30 i les 19:00 hores, a les persones exiliades en 1939

La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugurarà l'exposició A nation in retreat al MUME i després descobrirà un monòlit commemoratiu al carrer Major de la Jonquera

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/01/2019 La Jonquera (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).- La consellera de Justícia, Ester Capella, inaugurarà l'exposició A nation in retreat al MUME i després descobrirà un monòlit commemoratiu al carrer Major de la Jonquera.

Des de 2017, el dia 5 de febrer ha quedat instituït com a Dia Nacional de l'Exili i la Deportació per la Generalitat de Catalunya. Es tracta d'una data commemorativa molt significativa de la història recent del nostre país. Alhora, es pot considerar com una data vinculada a la generació de consciència crítica i sensibilitat  humanitària, atès que els exilis i els desplaçaments forçosos de població són una de les problemàtiques que més reptes suposen en l'actualitat internacional.

Enguany, a més, la celebració del Dia Nacional de l'Exili i la Deportació coincideix amb el 80è aniversari de l'inici del gran èxode republicà. És per això que el dia 9 de febrer es faran diversos actes institucionals a Camprodon (Ripollès) i la Jonquera (Albera, Alt Empordà), dos indrets que van tenir una gran importància durant la retirada republicana.

En concret, el municipi de Camprodon va tenir un paper destacat com a avantsala de l'exili entre el gener i el febrer de 1939. S'hi van concentrar milers de civils i soldats republicans i s'hi van instal·lar diversos hospitals per atendre els ferits.

D'altra banda, per la Jonquera i el Portús hi van passar 220.000 persones en el camí a l'exili, quasi la meitat de totes les persones refugiades. De fet, la majoria de fotografies que testimonien aquest èxode es van prendre en aquest punt.

A la Jonquera, a més, s'ubica el principal espai de memòria dedicat a l'exili republicà, el Museu Memorial de l'Exili (MUME), que enguany celebra l'11è aniversari de la seva obertura.

Els actes institucionals se celebraran en una jornada commemorativa, que es planteja com un itinerari per la geografia històrica de l'exili.

Programa:

-. 10:00 h. Inauguració al Museu Memorial de l'Exili (MUME) de l'exposició: A nation in retreat (Una nació en retirada). La retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals. Parlaments institucionals i visita comentada a càrrec del comissari de l'exposició, Éric Forcada. L'exposició es podrà visitar al MUME fins l'1.09.2019.

-. 10:45 h. Commemoració del 10è aniversari del MUME. Reconeixement dels representants institucionals que van fer possible l'obertura del MUME amb la presència de Joan Saura (Conseller d'Interior i Relacions Institucionals entre 2003-2010), Jordi Cabezas (ex-alcalde de la Jonquera), Pierre Aylagas (ex-alcalde d'Argelers de la Marenda) i Maria Jesús Bono (ex-directora general de Memòria Democràtica).

-. 11:15 h. Inauguració, al Carrer Major de la Jonquera, d'una placa commemorativa dedicada a les persones exiliades, en record del 80è aniversari de l'exili republicà.

-. 12:00 h. Desplaçament a Camprodon.

-. 13:30 h. Rebuda a l'Ajuntament de Camprodon, per part de l'alcalde, dels representants institucionals de la Generalitat.

-. 14:00 h. Visita a l'Espai Cal Marquès (Centre d'Interpretació de la Vall de Camprodon) i inauguració de l'exposició itinerant del Memorial Democràtic Vencedors i Vençuts.

-. 16:00 h. Inauguració dels plafons de la Xarxa d'Espais de Memòria Democràtica vinculats a la Guerra Civil i l'exili republicà a Camprodon. Recorregut a peu per l'itinerari urbà traçat per les senyalitzacions.

-. 17:00 h. Representació de l'espectacle Maleïdes les guerres (i aquells qui les va fer), a la Sala Cinema de Camprodon.

Organitza: Generalitat de Catalunya, Direcció General de la Memòria Democràtica i MUME.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada