dimecres, 6 de febrer del 2019

El Bisbat de Girona diu no tenir cap queixa sobre Tomàs Pons, cosa que es contradiu amb l’escàndol a l’Escala en 1965

El Bisbat de Girona diu no tenir cap queixa dels suposats abusos sexuals del que fou el rector de la Parròquia de Sant Esteve de Vilobí d'Onyar i diu que obre una investigació sobre el cas

Això es contradiu amb l'escàndol a l'Escala en 1965

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/01/2019 Vilobí d'Onyar (La Selva, comtat de Girona).- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies el Bisbat de Girona ha obert una investigació sobre els suposats abusos sexuals que el que fou durant 33 anys rector de la Parròquia de Sant Esteve de Vilobí d'Onyar (la Selva, comtat de Girona) Tomàs Pons hauria comès a menors durant 33 anys. En un comunicat que s'ha llegit públicament, el Bisbat assegura que "no tenia constància de cap queixa" sobre els casos concrets que apareixien al diari Ara, perquè aquelles persones a qui se'n va alertar ja han mort ni tampoc "hi ha cap document als arxius diocesans" sobre les queixes.

Per això, en el marc d'aquesta investigació, el Bisbat de Girona demana a aquells qui hagin estat víctimes de Tomàs Pons que s'hi posin en contacte. L'informe que derivi de la investigació s'enviarà al Vaticà. El Bisbat de la diòcesi gironina, d'entrada, però, ja ha demanat "perdó" a les suposades víctimes i a les seves famílies "pels patiments".

Segons va avançar el diari Ara, els suposats abusos del que fou el rector de la Parròquia de Vilobí d'Onyar van allargar-se durant més de tres dècades. El capellà Tomàs Pons va arribar al poble l'any 1969 procedent de la Parròquia de Sant Pere de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries). Va muntar un casal d'estiu, com ja havia creat a l'Escala; va condicionar un gimnàs al costat de l'església i permetia que els nens juguessin amb un futbolí que tenia a la rectoria.

Set testimonis de Vilobí d'Onyar

El diari Ara recull fins a set testimonis que relaten com, quan eren menors, van patir abusos i tocaments per part del rector Tomàs Pons. A més, el diari també subratlla que aquests fets van arribar en dues ocasions a oïdes del Bisbat de Girona. S'hi van adreçar tant una família del poble com dos dels anteriors alcaldes, demanant que el capellà fos apartat del poble.

Comunicat episcopal sense admetre preguntes  

Arran de la publicació del cas, el Bisbat de Girona ha celebrat aquest dilluns una reunió. Després de la trobada, el seu delegat de Mitjans de Comunicació del Bisbat, Xavier Roca, ha llegit un comunicat sense admetre preguntes. A l'escrit, el Bisbat de Girona assegura que "no tenia constància de cap queixa" sobre suposats abusos a menors durant els anys que Tomàs Pons exercia el ministeri a la Parròquia de Vilobí d'Onyar. "Les persones a qui el reportatge assegura que es va alertar ja han mort i tampoc existeix cap document als arxius diocesans sobre les visites que s'exposen", diu el Bisbat, en relació a les queixes de la família i els alcaldes. Tot i això, però, arran de la publicació del cas, el Bisbat ha acordat crear una Comissió Diocesana perquè investigui els suposats abusos comesos pel que fou rector de la Parròquia de Vilobí d'Onyar.

Demana perdó

Per això, i amb "la voluntat de més transparència", el Bisbat de Girona demana que qui hagi estat víctima del capellà es posi en contacte amb la Comissió Diocesana. Al comunicat, el Bisbat també demana "perdó" a les suposades víctimes i a les seves famílies "pels patiments" i, com ja va fer el papa Francesc, condemna "rotundament" qualsevol tipus d'abusos sexuals a menors.

L'escrit també assegura que, amb aquesta investigació, el Bisbat de Girona té "plena disposició a col·laborar en tot allò que sigui necessari per aclarir els fets". Un cop s'acabi la investigació sobre els suposats abusos comesos pel que fou rector de la Parròquia de Vilobí d'Onyar, el Bisbat de Girona enviarà l'informe al Vaticà. "I si és convenient, respectant la presumpció d'innocència, s'emprendran mesures cautelars", diu el comunicat.

Mossèn Tomàs, que ara té 91 anys, ja no viu a Vilobí d'Onyar. Al 1999 es va retirar a una casa de repòs a Arbúcies (Baix Montseny, les Guilleries, la Selva).

Això es contradiu amb l'escàndol a l'Escala en 1965  

Segons una informació que recull Tramuntana Vermella Mail, Tomàs Pons ja provocà a l'Escala un escàndol quan en 1965 era rector de la Parròquia de Sant Pere, quan fou descobert fent carícies a una cuixa nua d'un minyó de 13 anys, de família molt vinculada al clergat catòlic, durant una excursió de catequesis a la Clota Grossa del municipi, un matí. Hi ha encara vius dos testimonis del cas, que aleshores tenien 13 i 14 anys.   



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada