dissabte, 9 de febrer del 2019

[30/01/2019] Francesc Roda Subías

Necrològica de Francesc Roda Subías apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 10 de febrer de 1987

Necrològica de Francesc Roda Subías apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 10 de febrer de 1987.


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST

El 30 de gener de 1905 neix a Terrassa l'anarquista i anarcosindicalista Francesc Roda Subías

En el decurs de la Retirada republicana de primers de febrer de 1939 creuà la frontera del Pirineu Oriental i va ser tancat en camps de concentració

Francesc Roda Subías: El 30 de gener de 1905 neix a Terrassa (Vallès Occidental) l'anarquista i anarcosindicalista Francesc Roda Subías.

Militava en el Sindicat Únic de la Pell de Badalona (Barcelonès, Catalunya) de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), del qual fou delegat a la Federació Local entre 1931 i 1936. L'agost de 1931 a Barcelona representà el Sindicat de la Pell de Badalona (Barcelonès Nord) al Ple Regional de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC) de la CNT-AIT.

Durant la Guerra Civil formà part de la col·lectivitat de la Companyia Arrendatària del Monopoli de Petrolis SA (CAMPSA) i després marxà cap el front, on fou xofer d'una brigada del Cos de Tren.

En el decurs de la Retirada republicana de primers de febrer de 1939 creuà la frontera del Pirineu Oriental i va ser tancat en camps de concentració. Després passà a Companyies de Treballadors Estrangers (CTE) i destinat a les fortificacions de la «Línia Maginot». Durant la primavera de 1940, va ser detingut pels ocupants alemanys i reclòs el 25 de gener de 1941, sota la matrícula 3317, al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria), restant fins a l'alliberament del camp pels soldats nord-americans el 5 de maig de 1945.

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'integrà en la CNT-AIT en l'Exili i fou un dels fundadors de la Federació Local de Thiais (Val-de-Marne, Illa de França) d'aquesta organització exiliada, on milità quaranta anys.

Ocupà diversos càrrecs orgànics, com ara membre de la Comissió de Relacions de la Zona Nord, i fou delegat a plens i congressos, com ara el V Congrés de la CNT-AIT celebrat en 1983 a Barcelona.

En la seva última època de vida fou secretari del Sindicat d'Oficis Diversos (SOD) de Choisy-le-Roy-Thiais de la CNT-AIT Exterior.

Francesc Roda Subías va morir el 16 de gener de 1987 a Thiais i fou enterrat al cementiri municipal d'aquesta localitat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada