MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST
El 26 de gener de 1912 neix a l'Escala l'anarcosindicalista Pere Freixa i Colomer
Internat al camp nazi de Mauthausen, aconseguí sobreviure i en 1945 s'establí com exiliat a París, on presidí la FEDIP
El 26 de gener de 1912 neix a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà) l'anarcosindicalista Pere Freixa i Colomer.
Afiliat a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), s'exilià a la Catalunya Nord en el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939.
Fou empresonat pels alemanys en 1940 a Alemanya en un Kriegsgefangenen-Mannschafts-Stammlager (Stalag), que vol dir «camp de base de guarnició de presoners de guerra». Finalment, com no era francès i el Govern espanyol franquista no el considerava espanyol va anar a parar com apàtrida al camp nazi de Mauthausen, a l'Alta Àustria, on hi van anar companys seus de l'Escala, tots de la CNT-AIT (els que van sobreviure: Fèlix Girona i Callol i Josep Nicolau i Vicens, i els hi van deixar la vida: Josep Cori i Sampietro; Miquel Costa i Saló; Francesc Estela i Caballé; Joaquim Ibáñez Elhombre; Joan Lluis i Mas; Joan Pagès i Granollers; Llibert Parona i Quintana i el seu germà Pere Parona i Quintana). Properament, als carrers de l'Escala s'instal·larà nou plaques Stolpersteine en homenatge a les víctimes del nazifeixisme: els vuit morts entre Mauthausen i els seus dits comandos de Gusen i Zement, a més de l'escriptor i poeta escalenc, també anarcosindicalista, Jaume Pellicer i Lleonart, mort entre el 2 i el 5 de juliol de 1944 per asfixia en un vagó de tren de camí cap el camp de Dachau.
Pere Freixa va sobreviure a aquest infern nazi, possiblement pels seus coneixements mèdics ja que tenia estudis de practicant i davant els alemanys es va presentar com a metge, participant en 1945 a l'alliberament armat del camp de Mauthausen abans de l'arribada dels soldats nord-americans el 6 de maig gràcies al Comitè clandestí, majoritàriament format per afiliats a la CNT-AIT. Pere Freixa coordinà amb altres internats l'entrega del camp a l'Exèrcit nord-americà, que va fer càrrec d'aquells homes.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'acollí a l'exili francès i s'establí a la ciutat de París (Illa de França), on es casà i tingué una filla. Presidí la Federació Espanyola de Deportats i Internats Polítics (FEDIP), entitat fundada en 1945 a qual dedicà tots els seus esforços. Publicà al seu butlletí, Hispania.
Pere Freixa va morir a París en 1987.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada