dijous, 6 de desembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 6 de desembre de 1911 neix a Sant Jaume de Llierca l'anarcosindicalista Josep Vila Expósito

Necrològica de Josep Vila Expósito apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 21 de març de 1979
Necrològica de Josep Vila Expósito en el periòdic tolosà Espoir 
Pagès de professió, quan era adolescent s'afilià al Sindicat de la Terra de la CNT-AIT del seu poble natal i participà activament en els conflictes sindicals de la comarca durant els anys republicans.  




Josep Vila Expósito:   
El 6 de desembre de 1911 neix a Sant Jaume de Llierca (la Garrotxa) l'anarcosindicalista Josep Vila Expósito. Els seu pare es deia Joan Vila i la seva mare Bonaventura Expósito. Pagès de professió, quan era adolescent s'afilià al Sindicat de la Terra de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) del seu poble natal i participà activament en els conflictes sindicals de la comarca durant els anys republicans.

Mobilitzat durant la Guerra Civil, en el decurs de la Retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat a diversos camps de concentració. Va ser enviat a treballar a la presa de Gnioure, a la vall del Siguer al Pirineu, enquadrat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE).

Instal·lat a Arnhac (Arièja, Occitània), s'integrà en la Resistència i en el maquis de la zona.

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou membre de la Federació Local de Tarascon (Arièja, Occitània) de la CNT-AIT en l’Exili.

Josep Vila Expósito va morir el 17 de maig de 1978 a la de Pàmies (Arièja, Occitània) --algunes fonts citen erròniament el 17 de juny de 1978 a Arnhac--. La seva companya fou Serafina Farès.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada