dijous, 6 de desembre del 2018

«Cap govern lluita contra el feixisme per destruir-lo. Quan la burgesia veu que el poder se li escapa de les mans, aixequen el feixisme per mantenir els seus privilegis», deia Durruti

Moment en que el manifestant ha estat evacuat en ambulància. An Vi Fo
Moment en que el manifestant antifeixista ha estat evacuat en ambulància.
Un antifeixista ferit molt greu per un cop al cap en el decurs les càrregues dels Mossos a Girona poc abans de les dotze del migdia contra més d’un milers de manifestants antifeixistes.   
La CUP-CC reclama la dimissió del conseller d'Interior de la Generalitat.  
Unes 500 persones es manifesten ahir al capvespre contra el feixisme al centre de Girona.  
La ultradreta es mou a les comarques gironines i en els darrers mesos VOX ha denunciat cinc ajuntaments per no fer onejar la bandera monàrquica espanyola a la seva façana i ha portat Marta Madrenas als jutjats.  
La CUP-Crida per Girona demana revocar l’adhesió a la Monarquia: la presentarà dilluns en una moció en el ple de l’Ajuntament. 
j
 
 




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/12/2018   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

ACNEls Mossos d'Esquadra han deixat a un manifestant en la convocatòria de la Plataforma Antifeixista Gironina ferit molt greu per un cop al cap i aquest ha estat evacuat en una ambulància del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) a l'hospital Josep Trueta de Girona. Aquesta és la segona càrrega dels agents quan faltaven pocs minuts per a les dotze del migdia, un cop iniciat l'acte del partit ultra VOX que s'ha concentrat a la plaça U d'Octubre de Girona per a commemorar els 40 anys de la Constitució monàrquicva espanyola. Segons apunten algunes fonts, tot s'hauria iniciat per la presència d'Álvaro de Marichalar entre els membres de l'ultradreta que hauria provocat i increpat als manifestants al seu pas pel carrer Eiximenis.
Els ultradretans han aconseguit aplegar a uns 150 elements vinguts de fora de Girona en un acte que s'ha entès com una provocació espanyolista i que ha generat el rebuig d'un ampli sector de la ciutadania.
Hores abans de l'inici de l'acte els antifeixistes s'han aplegat davant l'edifici de Correus i han intentat accedir a la plaça, on han rebut l'atac per part dels Mossos d’Esquadra que els han barrat el pas. Al seu torn els manifestants han intentat retirar les tanques de seguretat i és aleshores quan els enfrontaments s'han iniciat, deixant a 28 manifestants antifeixistes ferits segons han apuntat ells mateixos. 


Un antifeixista ferit molt greu per un cop al cap en el decurs les càrregues dels Mossos a Girona poc abans de les dotze del migdia contra més d’un milers de manifestants antifeixistes
Dos agents dels Mossos, arrossegant un manifestant antifeixista a la plaça U d'Octubre de Girona. ACNSegons l’Agència Catalana de Notícies la ciutat de Girona s'ha despertat aquest dijous al matí enmig d'un fort dispositiu policial. Més d'una vintena de furgonetes de la Brigada Mòbil (Brimo) i l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) blindaven el perímetre i l'interior de la plaça U d'octubre de 2017 de Girona, on a les onze del matí hi havia convocat un acte per commemorar els 40 anys de la Constitució espanyola. L'organitzava la plataforma Borbonia i rebia el suport del PP, VOX i PxC. La Plataforma Antifeixista Gironina ha convocat una manifestació de rebuig a la presència de l'extrema dreta a la ciutat. A dos quarts de nou del matí, cap a 500 manifestants s'han concentrat a l'avinguda Ramon Folch. Poca estona després, han emprès una marxa ràpida fins a arribar a la plaça per l'extrem oposat on hi havia convocat l'acte de Borbonia.
Un cop a la plaça, un grup de manifestants ha tombat les tanques de seguretat que feien de cordó policial. En aquest moment, els antiavalots dels Mossos han fet una primera càrrega que ha dispersat els manifestants per dos carrers diferents. Després, els Mossos han retrocedit fins a formar una línia i els manifestants --que en algun moment del matí han arribat a ser un miler-- han tornat a ocupar una part de la plaça amb la consigna de no marxar.
En aquesta primera càrrega els Mossos d'Esquadra han detingut un dels manifestants, a qui després han traslladat a dependències policials. Poca estona després han identificat un altre jove per, suposadament, llançar pedres.
Durant tota l'estona hi ha hagut calma tensa entre els Mossos i els manifestants, que en algun moment han llançat ous, pintura i objectes com ampolles contra els agents. Poc abans de les onze han començat a aparèixer a l'altra punta de la plaça banderes monàrquiques espanyoles dels participants en l'acte convocat per Borbonia, que finalment ha aplegat entre un centenar o cent cinquanta elements, en un absolut fracàs de convocatòria.
La tranquil·litat s'ha trencat quan Álvaro de Marichalar, present a la manifestació constitucionalista, ha irromput a la part de la plaça on hi havia la concentració antifeixista. Els Mossos d'Esquadra l'han escortat mentre un grup de manifestants el perseguia per fer-lo marxar.
A l'encreuament entre el carrer Eiximenis i Jaume I, hi ha tornat a haver enfrontaments entre manifestants i Mossos d'Esquadra. Alguns manifestants han llançat cadires de la terrassa d'un bar contra els agents, que han tornat a carregar.
Com a resultats de les càrregues, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès tres manifestants ferits. Fonts de l'Hospital Trueta de Girona han informat que han hagut d'ingressar tres manifestants, un d'ells en estat molt greu i els altres dos de caràcter lleu.
El col·lectiu Sanitaris per la República assenyala que ha atès més d'una trentena de manifestants que han patit ferides de diversa consideració.
Un cop ha acabat l'acte convocat per Borbonia, a la una de la tarda, la manifestació antifeixista s'ha traslladat fins a la comissaria dels Mossos, a Vista Alegre, i a les tres s'ha desconvocat la protesta un cop el manifestant arrestat, en Ricard, ha sortit en llibertat. Els Mossos li atribueixen un delicte d'atemptat a agent de l'autoritat.
La Plataforma Antifeixista Gironina ha donat les gràcies a tothom qui s'ha mobilitzat avui a la ciutat de Girona.
 
La CUP-CC reclama la dimissió de Buch 
La CUP ha tornat a exigir la dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch, arran de les càrregues policials contra la manifestació antifeixista a Girona. La diputada Maria Sirvent (CUP-CC) ha criticat que els Mossos d'Esquadra se centrin en "protegir els interessos" de persones que defensen "postulats masclistes, feixistes i racistes". "Demanen que dimiteixi Buch i que Torra cessi el conseller per la gestió nefasta al Departament d'Interior", ha afirmat.
En la mateixa línia, el regidor de la CUP-Crida per Girona Lluc Salellas ha denunciat les "càrregues indiscriminades i totalment fora de lloc" dels Mossos. "És injustificable i no es pot permetre", ha afirmat Salellas que critica que els Mossos "acabin protegint l'extrema dreta i el feixisme". També ha criticat que l'Ajuntament de Girona no hagi fet res per impedir l'acte convocat per Borbonia.
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), s'ha pronunciat a través de les xarxes socials. "La ultradreta busca la confrontació social i l'agitació, s'alimenten del conflicte", ha afirmat Madrenas que lamenta que s'hagi donat "publicitat" a l'extrema dreta quan ha quedat demostrat pel nombre d'assistents a l'acte que "tenen molt poca representativitat a Girona". A més, ha demanat al sistema judicial que des del territori es puguin "aplicar criteris de prudència" davant de possibles enfrontaments com "els que es preveien". "Cal buscar sempre la manera de preservar drets fonamentals sense alterar la convivència ciutadana", ha exposat Madrenas que afegeix que les imatges de les càrregues "no són grates per a ningú".
La regidora del PP a Girona, Concepció Veray, ha acusat els manifestants antifeixistes de tenir actituds "feixistes" (!) per intentar impedir que se celebri un acte a favor de la Constitució espanyola. "Aquest és un acte en positiu, nosaltres no assistim a actes que vagin contra res ni ningú com es fa a l'altre costat de la plaça", ha criticat i ha assegurat que hi ha diversos gironins que no han anat a l'acte per "por" per la manifestació en contra convocada. "Estan espantant els qui ho volen celebrar, que marxin i respectin la nostra llibertat de celebració", ha conclòs. 

Palomares a Marichalar: ''Ets un feixista i un flipat, no tens ni puta idea'' 
Llegim que l'exregidor del Partit Popular (PP) i actual militant del PDeCAT a Girona, Carles Palomares, s'ha enfrontat aquest migdia amb l'espanyolista Álvaro de Marichalar en un bar de Girona. El vídeo, que ha publicat a la seva pròpia compta de Facebook, es pot veure a Carles Palomares posant en evidència a l'unionista que pocs minuts abans havia qualificat els llaços grocs com a simbologia "neonazi" i "neoestalinista". Palomares l'hi ha etzibat en diverses ocasions que era un "feixista" i un "flipat", després que el veí de Pamplona ha assegurat que el "30% dels ciutadans tenen segrestat al 70% dels catalans", a la qual cosa el gironí li ha puntualitzat que no en tenia "ni puta idea". La conversa ha anat tornant-se cada cop més acalorada però no ha anat a més.
El militant del PDeCAT s'ha encarat amb l'espanyolista

Madrenas: ''Vox s'alimenta del conflicte. Les imatges d'avui no són grates'' 
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), ha reflexionat aquesta tarda a través de la seva compta de Twitter respecte als fets derivats de la concentració programada per Borbonica i VOX a la plaça U d'Octubre en motiu del dia que es retia homenatge a la Constitució espanyola. Ha assegurat que partits com VOX busquen "la confrontació social i l’agitació. S’alimenta del conflicte. Cada vegada que ho aconsegueixen, amplien la seva base i se n’aprofiten. La concentració d’avui, a la plaça U d’Octubre, era una clara provocació amb aquest objectiu", ha reblat. Amb tot també ha explicat que tant l'ultradreta com els borbònics tenen "molt poca" representativitat a la ciutat de Girona i es pregunta si "calia donar-los aquesta publicitat?". Amb tot, considera que "davant les provocacions les institucions hem de tenir els mecanismes per evitar escenaris d’agressivitat i confrontació directa, i poder actuar preventivament i no a posteriori. Les imatges que hem vist avui no són grates per ningú. Amb l’experiència d’avui, demano al sistema judicial que des del territori puguem aplicar criteris de prudència davant de possibles enfrontaments com els que es preveien. Cal buscar sempre la millor manera de preservar drets fonamentals sense alterar la convivència ciutadana", ha dit. Finalment, Madrenas diu que espera que no es repeteixin les "provocacions ultradretanes ni els enfrontaments". 

Carrizosa (C's) lamenta la manifestació antifeixista de Girona contra VOX  
En aquest marc, segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies el portaveu de Ciutadans (C’s) al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, ha denunciat aquest dijous els atacs que hi ha hagut les darreres hores en actes de diferents partits per donar suport a la Constitució del 78. Carrizosa ha lamentat els incidents a Girona durant un acte de VOX, així com l'intent de boicot a l'acte que la pròpia formació taronja va celebrar dimecres a Barcelona amb presència de Manuel Valls. Carrizosa defensa que l'actual Constitució és "modèlica" i diu que si es vol reformar caldrà la implicació de totes les forces constitucionalistes i un "ampli consens" com el que es va saber trobar l'any 1978.
Abans de participar a la manifestació a la via Laietana de Barcelona d'Espanya i Catalans en suport a la Constitució, que segons la Guàrdia Urbana ha aplegat uns dos mil manifestants, Carrizosa ha defensat el text com una garantia de "drets i llibertats" que considera que estan avui en risc a Catalunya. "A Girona els comandos que volen evitar que altres es manifestin han provocat greus incidents", ha dit en al·lusió als antifeixistes que han protestat durant l'acte de VOX. Per contra, diu Carrizosa, la Constitució del 78 representa el diàleg "de totes les forces de l'època" i de les seves "renúncies" per tal d'arribar a un acord: "És el que passa a les democràcies". El portaveu de Cs entén que en els darrers 40 anys l'estat espanyol ha "avançat" gràcies a la Constitució malgrat, assegura, a Catalunya "no es pot celebrar amb llibertat" l'aniversari. 

Primeres càrregues per impedir que els antifeixistes accedeixin a la plaça U d'Octubre 
A quarts de deu del matí unes 300 persones s'han aplegat davant de l'edifici de Correus de Girona a dos quarts de nou del matí per tal d'iniciar una marxa en contra el feixisme en resposta a la concentració programada per Borbonia i pel partit d'ultradreta VOX a les onze a la plaça U d'Octubre.
Un fort desplegament policial ha tallat els carrers Jaume I i els agents han identificat aquelles persones que intentaven tallar el cordó o bé els prenien fotografies, segons han informat diversos testimonis. La intenció dels membres antifeixistes és dirigir-se des de l'avinguda Ramon Folch fins a la plaça U d'Octubre.
Quan els manifestants antifeixistes han arribat a la plaça, han tirat les tanques que hi havia i ha estat en aquest moment que els Mossos han carregat i els han dispersat pels carrers del costat.
En aquests moments, es troben en un lateral de la plaça envoltants d'un fort cordó policial. Entre els crits que s'hi senten hi ha 'Fora feixistes dels nostres barris', 'No passaran' i 'Girona serà la tomba del feixisme'.
Els Mossos ja va començar ahir a desplegar-hi el dispositiu de seguretat per evitar enfrontaments, després que Borbonia i VOX convoquessin una concentració a l'espai sota el lema 'Unidos por la Constitución'.
Almenys hi ha un manifestant detingut pels Mossos d'Esquadra i mota gent ha resultat ferida per la seva càrrega ferotge. Pel que fa als manifestants aquests informen que 27 antifeixistes han resultat ferits per les càrregues dels agents de la policia de la Generalitat.
Entre d'altres, el partit d'ultradreta mobilitzarà autocars des de Tarragona. La concentració feixista i neofranquista es fa entre les onze del matí i la una del migdia. La Plataforma Antifeixista Gironina ha respost a la provocació espanyolista convocant una manifestació de protesta per impedir que se celebri l'acte i ja alerten que, si no es prohibeix, "ho farà el poble".
Segons l’Agència Catalana de Notícies el director general de la policia de la Generalitat de Catalunya (PAC-Mossos d’Esquadra), Andreu Martínez, ha lamentat els fets que han tingut lloc aquest dijous a Girona i ha expressat la seva "preocupació" davant aquestes situacions "no volgudes" pel cos. Martínez ha recordat que la policia està per garantir "els drets i les llibertats de tothom".
Ha subratllat que el primer balanç sobre aquest dispositiu els permet afirmar que ha estat "correcte i adequat". Amb tot, ha explicat que aquesta és una primera valoració i ha dit que "com sempre" revisaran l'actuació policial d'aquest dijous les vegades que calgui. També ha subratllat que ha mantingut comunicació en tot moment amb el conseller d'Interior, Miquel Buch.
Pel que fa al desenvolupament dels fets, Martínez ha insistit que s'han dut a terme dues concentracions de signe contrari a la plaça de l'U d'Octubre de Girona, una de Vox que segons el cap de la policia "estava comunicada" i una altra antifeixista que no havia estat informada.
Els primers moments de tensió s'han viscut a dos quarts de deu del matí quan faltava una hora i mitja perquè comencés la concentració prevista pel partit d'extrema dreta. "Un grup de quaranta persones amb la cara tapada han dut a terme una acció coordinada contra els Mossos d'Esquadra", ha assegurat Martínez. "Havien dissenyat el tancament de la plaça amb doble nivell de tanques", ha relatat Martínez que ha indicat que els manifestants han tirat a terra aquests elements i han llançat les pròpies tanques, pedres, llaunes i altres objectes contundents", contra el cordó policial. Com a conseqüència del trencament d'aquestes cordó, els agents han efectuat una acció de dispersió "per garantir el dret a manifestació de tothom". En aquest moment els Mossos d'Esquadra han detingut un jove que ha estat traslladat a l'ABP de Girona i després de declarar ha quedat en llibertat.
Després la policia de la Generalitat ha recuperat "l'espai policial" i a banda de dues línies de tanques s'ha col·locat una tercera fila de protecció amb furgonetes per separar les dues concentracions.
Quan l'acte ja estava en marxa ha tingut lloc un segon incident "quan una persona ha intentat accedir a la concentració de VOX pel lloc on estan ubicats els antagònics i hi ha hagut moments de tensió". Segons Martínez "els Mossos han actuat per restituir la normalitat, s'han generat corredisses i s'ha aconseguit que aquesta persona tornès a la concentració pel lloc previst". El cap dels Mossos d'Esquadra, ha detallat que l'operatiu ha acabat amb una quinzena d'agents ferits, quatre dels quals han hagut de ser atesos en un centre hospitalari --un d'ells per un trencament de canell--. A més, tres manifestants han patit lesions i un també ha necessitat atenció hospitalària. 

Un agent sense equip que es diu que anava a cops 
Tot i que Martínez no ha entrat a valorar la fotografia que s'ha distribuït a través de les xarxes socials en què apareix un agent sense casc, sense guants, sense porra i amb un puny aixecat, fonts dels Mossos d'Esquadra, han explicat a l'Agència Catalana de Notícies que com els fets han tingut lloc una hora i mitja abans de la convocatòria de VOX, el policia encara no s'havia pogut acabar de vestir. A més, han aclarit que en la mà que no es veu en la imatge duia la porra i han remarcat que no estava donant un cop de puny a ningú. 

Unes 500 persones es manifesten ahir al capvespre contra el feixisme al centre de Girona 
Llegim en la premsa convencional gironina que “Girona serà la tomba del feixisme”, “Visca, visca, visca, la lluita antifeixista!”, “Buch, dimissió!” i “Fora feixistes dels nostres barris!” van ser diversos dels lemes que es van pregonar ahir al capvespre en una manifestació de la Plataforma Antifeixista Gironina que va recórrer els carrers del centre de ciutat de Girona. La protesta contra la concentració de VOX que avui s’ha fet a la plaça U d’Octubre gràcies a les violentes càrregues de la policia de la Generalitat de Catalunya va començar a les 19:00h a aquesta mateixa plaça, on cap a 500 persones, segons TV3, van mostrar el seu rebuig envers la concentració prevista en aquest mateix espai en commemoració del Dia de la Constitució. L’acte d’avui, anomenat ‘Unidos por la Constitución’, ha sigut convocat per Borbonia i s’hi ha afegit també VOX, PP i PxC.
Ahir, els assistents a la protesta van denunciar el fet que els Mossos delimitessin amb tanques la zona on es durà a terme avui la concentració neofranquista i no hi deixessin accedir. La idea era realitzar una batucada antifeixista, però, a causa de la presència policial i del fet d’haver-hi més de mitja plaça tancada, es va decorar. Van pintar al terra un logo antifeixista i van penjar cartells en què es llegia: ‘Sense desobediència, no hi ha independència’. Va començar llavors una manifestació per Jaume I cap a la seu de la Delegació a Girona de la Generalitat, on es va enganxar un cartell amb la frase «Cap govern lluita contra el feixisme per destruir-lo. Quan la burgesia veu que el poder se li escapa de les mans, aixequen el feixisme per mantenir els seus privilegis» del destacat anarquista Buenaventura Durruti, i, ja a la plaça del Vi, van lamentar “el silenci del govern [municipal] de Girona davant el fet que el feixisme campi impunement”. Van cridar que la Constitució del 78 és una farsa i que als carrers no hi ha espai per al feixisme, el racisme, el masclisme i l’homofòbia.  
Així, mentre a dins de la seu a Girona de la Subdelegació del Govern espanyol es commemoraven els 40 anys de la Constitució de 78, a fora, hi havia una protesta antifeixista en contra de la celebració monàrquica espanyola però, sobretot, per rebutjar l'acte neofranquista que avui s’ha fet a la plaça 1 U d'Octubre de 2017  Borbonia i al qual ha donat suport VOX, PP i PxC. La idea inicial, anunciada al cartell de la Plataforma Antifeixista Gironina era fer una batucada contra el feixisme aquí i arreu mentre durés l'acte dins la subdelegació governamental espanyola, però finalment es va decidir «decorar» la plaça U d'Octubre per tal de mostrar el seu rebuig a l'acte neofranquista i feixista d'avui al migdia. Tot i això, només van poder situar-se en un espai molt petit de la plaça, ja que els Mossos d'Esquadra l'havien envoltat de tanques per evitar incidents de cara a la concentració de Borbonia d'avui, que els antifeixistes han rebutjat a pesar de la contundent repressió dels Mossos d’Esquadra.

Manifestació pel centre de Girona 
Posteriorment, els antifeixistes es van manifestar pel centre de la ciutat de Girona per seguir mostrant el seu rebuig al feixisme i a la convocatòria d'avui. Amb una pancarta on es podia llegir «Feixisme ni a Girona ni enlloc. No passaran», des de la plaça U d'Octubre van enfilar per la Gran Via Jaume I cridant consignes com «Girona serà la tomba del feixisme», «no passaran», «ni un pas enrere, contra el feixisme acció directa» i «els carrers seran sempre nostres», entre altres. També van demanar la dimissió del conseller d'Interior del govern de Quim Torra, Miquel Buch, cosa que s’ha repetit avui durant tot el dia.
Finalment, van arribar fins a la seu de la Delegació a Girona de la Generalitat, a la plaça Pompeu Fabra, on van empaperar l'entrada amb un gran cartell on es podia llegir una frase de Buenaventura Durruti: «Cap govern lluita contra el feixisme per destruir-lo. Quan la burgesia veu que el poder se li escapa de les mans, aixequen el feixisme per mantenir els seus privilegis». Cal senyalar que en l’edició gironina del diari convergent El Punt Avui solament es diu que era un cartell amb una frase de Durruti, en canvi Diari de Girona, del Grup Prensa Ibérica, no censurava la notícia i la publicava entera. No serà que el PDeCAT censura Durruti per considerar que constitueix una projecció de la burgesia que autoritza a cop de porra dels Mossos un acte de feixistes i neofranquistes a Girona? Per molta gent El Punt Avui sempre serà un òrgan burgès. Ja ho diu Jordi Pujol a les seves memòries, que ell sempre ha estat contra els anarquistes. El Punt Avui segueix la consigna pujolista al peu de la lletra. 

La ultradreta es mou a les comarques gironines 
Llegim al Diari de Girona que els resultats a les eleccions autonòmiques andaluses els han catapultat al mapa mediàtic --tot i que ja portaven traient el cap des del míting de Vista Alegre--, però el fenomen de VOX no és exclusiu d'Andalusia. Ja fa mesos que el partit treballa, també des de Catalunya, a favor de «la supressió de l'autonomia de Catalunya i el processament dels sublevats en el cop d'Estat separatista», en paraules del seu programa electoral. I les comarques gironines no són l'excepció. El president del partit d'ultradreta a la demarcació és Alberto Tarradas, que al seu compte de Twitter es defineix com a «empordanès, català i espanyol» i amb qui Diari de Girona ha intentat contactar sense èxit. El seu centre de trobada, fins ara, ha estat el Bar Cuéllar de Vila-roja, a Girona, on els membres del partit es van reunir diumenge per seguir l'escrutini i celebrar els resultats de les eleccions autonòmiques andaluses. En els darrers mesos, a més, han dut a terme diverses iniciatives --sobretot judicials-- contra l'independentisme. 

Denúncia a cinc ajuntaments per incomplir la Llei de Banderes 
El passat mes de maig, Alberto Tarradas va presentar cinc denúncies a la Subdelegació del Govern espanyol a Girona per denunciar els ajuntaments de Saus-Camallera (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries) , Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries), Ventalló (Baix Fluvià, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries), Viladamat  (Baix Ter, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries) i Vilopriu (Baix Ter, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries) «perquè la bandera d'Espanya no oneja a l'exterior d'aquests ajuntaments, ni ocupa un lloc preferent en el seu interior, tal i com exigeix». Aquesta iniciativa s'emmarcava dins de la campanya «Defensa la bandera de tots», que va tenir lloc a tot Catalunya i que convidava els seus afiliats i simpatitzants a «detectar aquells espais públics on no es respectin els símbols nacionals».

Porten Madrenas als jutjats pel canvi de nom de la plaça de la Constitució 
Al juliol, VOX va presentar una querella contra l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), per la decisió --aprovada pel plenari municipal-- de canviar el nom de la plaça Constitució pel de plaça U d'Octubre de 2017, així com per la instal·lació d'una placa on es recordava «la brutal agressió de les forces de seguretat espanyoles» durant el referèndum de l'1-O. La querella es va presentar per presumptes delictes d'incitació a l'odi, ultratge a Espanya i als seus símbols, delicte contra l'honor, calúmnies i injúries greus, malversació de cabals públics i desobediència al Tribunal Constitucional.
Malgrat que la denúncia es va interposar inicialment als jutjats de Girona, va ser remesa al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè Madrenas és diputada al Parlament de Catalunya i per tant aforada. El TSJC va registrar la denúncia al mes d'octubre.

Suport a l'hoteler de Blanes que va treure llaços grocs 
Al mes d'agost, VOX es va mobilitzar per donar suport al propietari del Restaurant Sol d'Or, de Blanes (la Selva marítima, comtat de Girona), «en la seva lluita contra la repressió totalitària del separatisme patida pel seu local». L'amo de l'establiment, Manuel García, es va enfrontar als CDR en tirar a terra els llaços grocs que aquests havien penjat prop del seu local. VOX va acompanyar García als jutjats en el seu moment.

Crítiques al Bisbat de Girona per una exposició a favor de la llibertat dels presos polítics  
A principis de setembre, VOX li va exigir al bisbe de Girona, Francesc Pardo, que «mantingui l'Església neta i allunyada de la política». Ho va fer després que s'inaugurés a Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú), en una zona annexa a l'església parroquial, una exposició amb llaços grocs i una escultura anomenada Llibertat, encarregada per l'ANC. «No és tolerable utilitzar aquests espais per enaltir els criminals colpistes», van escriure a les xarxes socials.

Visita del secretari general del partit a Vila-roja 
El diumenge 30 de setembre, el secretari general de VOX, Javier Ortega-Smith, va visitar el municipi de Girona i va oferir la conferència ‘La irrenunciable españolidad de Gerona’ al Bar Cuéllar de Vila-roja. El partit neofranquista ho va recollir a Twitter amb el següent missatge en castellà: «Avui hem fet partícep Espanya sencera de la irrenunciable espanyolitat de Gerona. I ho hem fet omplint un acte més amb Ortega Smith a Vila-roja. Els gironins ens sentim orgullosos de la nostra pàtria i no renunciarem a ella». També van aprofitar per fer una visita pel barri, profusament decorat amb banderes monàrquiques espanyoles, i el van definir com «el poble gironí de Vila-roja, on l'Espanya Viva s'ha rebel·lat contra el separatisme».

Suport a la concentració d'avui a la plaça 1 d'Octubre 
VOX dóna avui un ampli suport a la concentració feixista i neofranquista que ha convocat avui al migdia la plataforma Borbònia a la plaça U d'Octubre de 2017 de Girona. L'objectiu, diuen, és defensar la Constitució espanyola, i per això el partit ha anunciat la presència de Javier Ortega-Smith i ha organitzat autobusos des d'altres punts de la geografia catalana i espanyola per intentar que la convocatòria fos un èxit, però finalment ha estat un fracàs de participació, a pesar que hi havia elements de PxC i també militants del PP

La CUP-Crida per Girona demana revocar l’adhesió a la Monarquia: la presentarà dilluns en una moció en el ple de l’Ajuntament 
Llegim en la premsa convencional gironina que la CUP-Crida per Girona presentarà dilluns una moció en el ple de l’Ajuntament gironí per derogar l’adhesió de la ciutat a la figura de Joan Carles de Borbó i a la Monarquia espanyola que es va aprovar el 28 de novembre de 1975, durant el darrer franquisme, ja coronat amb el Borbó. Segons el grup municipal, la iniciativa, emparada dins la legislació franquista, va ser aprovada per unanimitat “per un consistori que no havia estat elegit pels ciutadans”.
La CUP-Crida per Girona presenta la moció en el marc dels 40 anys de la Constitució del Regne d’Espanya. En aquest sentit, el grup municipal considera que tant la moció d’adhesió a la Monarquia del tardofranquisme com la Constitució de 1978 que en va legitimar la continuïtat “són etapes superades”. Segons la formació cupaire, “això es va fer palès en la repressió del referèndum de l’1 d’octubre per part de l’Estat emparant-se en la Constitució i en el posterior discurs de Felip VI el 3 d’octubre al excusant la violència policial contra la ciutadania”.
La CUP-Crida per Girona considera que la societat gironina ha evidenciat en nombroses ocasions el seu rebuig a la Monarquia. I fa referència a una enquesta del CEO que sosté que només un 23% de catalans aprova la gestió de la Corona espanyola. A més, diuen, dels 25 regidors i regidores de l’Ajuntament de Girona, 22 han expressat el rebuig a la repressió “apadrinada” des de La Zarzuela i han manifestat suport a la voluntat d’iniciar el camí cap a la República.

Denuncien les facilitats vers l’extrema dreta 
D’altra banda, la CUP-Crida per Girona també va denunciar a través d’un comunicat “les facilitats que ha ofert l’Ajuntament de Girona a l’extrema dreta”, que es manifestarà dijous a la plaça 1 d’Octubre. “El feixisme no té cabuda a les places gironines”, diu la CUP-Crida per Girona, que se suma a la convocatòria de la Plataforma Antifeixista Gironina per avui a les 8:30h davant de l’edifici de Correus de Girona per mostrar el rebuig a la presència de Borbonia i VOX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada