divendres, 7 de desembre del 2018

La Plataforma Antifeixista Gironina sobre l'actuació dels Mossos: ''Fou un acte de tortura retransmès en directe'' i asseguren que els agents van actuar sota "consignes polítiques"

Els components de la roda de premsa amb Benet Salellas i el jove detingut. ACN
Roda de premsa amb l'advocat Benet Salellas i el jove detingut ahir.
Alguns antiavalots van cridar ''a por ellos'' durant les carregues contra els antifeixistes, així ho asseguren un col·lectiu de Mossos d'Esquadra.  
Busquen el mosso responsable del ferit greu a la manifestació antifeixista a Girona i han iniciat una crida a les xarxes socials.  
El Síndic de Greuges investiga l'actuació dels Mossos a Girona i Terrassa, i pregunta a Interior si el dispositiu d'antiavalots va actuar amb proporcionalitat.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 07/12/2018  
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies la Plataforma Antifeixista Gironina prendrà accions judicials després de l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquest dijous a Girona. Tot i que no han volgut concretar quines seran ni tampoc quan, des de la plataforma asseguren que "hi ha imatges" que comprometen alguns dels agents. Uns policies que, al seu parer, van actuar sota "consignes polítiques" i que "no anaven identificats". "Quan el conseller Buch diu que es prendran mesures com ho faran?. Diran el de sempre, que no es pot saber quin mosso era", ha lamentat el portaveu de la Plataforma Antifeixista Gironina, Miquel Toll.
Per la seva banda, l'advocat del jove detingut, Benet Salellas, ha qualificat l'actuació policial d'"acte de tortura". "Tècnicament estem parlant de tortura, ja que un funcionari públic pega a una persona per participar en un acte de protesta", assenyala Salellas. El lletrat considera "injustificada" la càrrega i recorda que la concentració i la detenció es van fer "sense cap participant de Vox" a la plaça U d’Octubre.
"No poden fer servir d'excusa que s'havia de garantir la seguretat perquè els fets van passar a les 9 del matí, tres hores abans de l'acte de Vox", ha recordat Benet Salellas. En aquest sentit, l'advocat ha lamentat que els Mossos "van tenir en Ricard vàries hores al vehicle policial per buscar un motiu per detenir-lo".
"En Ricard no va tirar cap pedra. El seu problema és que es va quedar enrere i va caure. Aleshores els Mossos el van agafar i van haver de construir un relat fals per justificar-ho. És un procediment habitual", ha denunciat Salellas.
En relació al fet que els manifestants van apartar les tanques que havien posat els Mossos, Salellas ha deixat clar que els policies haurien d'haver contingut els concentrats. "En qualsevol cas llançar una tanca si és un delicte el que pertoca és arrestar la persona que ho fa i posar-la a disposició judicial i no pas agredir-la a cops de porra", ha ressaltat.
Per la seva banda, el jove ha volgut explicar com va succeir la detenció. Ha negat haver llançat cap pedra i diu que va caure i diversos agents el van immobilitzar i van propinar cops de porra abans d'endur-se'l arrestat.
En Ricard també ha denunciat que l'atenció mèdica "va trigar vàries hores" en arribar a la comissaria dels Mossos.
Des de la plataforma també han volgut aprofitar per fer públic el nombre de ferits per les càrregues. En aquest sentit, asseguren que hi van haver 61 atesos entre el SEM i Sanitaris per la República i han titllat de "vergonyosa" la nota de premsa dels Mossos on parlaven d'una quinzena d'agents ferits i dos manifestants.
L'últim dels manifestants que quedaven ingressats a l'Hospital Josep Trueta de Girona ha estat donat d'alta aquest mateix divendres. Miquel Toll també ha lamentat que "haguem d'anar a les manifestacions" amb l'equip de Sanitaris per la República. Per tot plegat, Toll ha demanat a Quim Torra que "cessi de manera immediata" el conseller d'Interior, Miquel Buch, i dissolgui la Brigada Mòbil. "Cada vegada que aquest cos actua hi ha ferits", ha assenyalat Toll.

Alguns antiavalots dels Mossos van cridar ''a por ellos'' durant les carregues contra els antifeixistes 
Un col·lectiu sobiranista del cos dels Mossos d'Esquadra anomenat Guilleries ha assegurat aquest divendres que alguns antiavalots van cridar “a por ellos” en el dispositiu de Girona per impedir l'accés d'antifeixistes a la plaça on Vox va commemorar l'aniversari de la Constitució del Regne d’Espanya aquest dijous.
Per això, aquest col·lectiu demana als seus companys que "obrin bé els ulls" davant d'aquesta "greu amenaça". 

El Sevillano 
En el mateix comunicat, aquests agents dels asseguren que un mosso conegut com El Sevillano, activista de Ciutadans a Sarrià de Ter (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona) i que presta servei a la casa de l'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont en aquesta localitat, va "acompanyar" l'excunyat de la Infanta Elena, Álvaro de Marichalar, a la concentració de Vox. Segons el col·lectiu, l'acte de Vox era una "clara provocació".
Busquen el mosso responsable del ferit greu a la manifestació antifeixista a Girona
Amics de l'home ferit greu ahir durant la segona càrrega dels Mossos d'Esquadra a Girona en el transcurs de la manifestació antifeixista busquen imatges de l'incident per tal d'identificar a l'agent que l'hauria pogut agredir. 

Cop de porra al cap 
Amics de familiars han iniciat una crida a través de les xarxes socials reclamant vídeos per tal d'esclarir els fets, malgrat ja asseguren d'entrada que la ferida al cap és fruit d'un cop provinent d'un agent.
L'incident va tenir lloc quan faltaven pocs minuts de les dotze del migdia. Álvaro de Marichalar va intentar provocar als manifestants creuant la concentració pel carrer de les Hortes. Mentre caminava proferia comentaris als presents i fruit d'això va haver de fugir corrents pel carrer Eiximenis. Al arribar a Jaume I els Mossos el van protegir i es va produir la càrrega. 

El Síndic de Greuges investiga l'actuació dels Mossos a Girona i Terrassa 
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha iniciat una actuació d’ofici sobre la intervenció dels Mossos d’Esquadra amb motiu de les manifestacions antifeixistes davant la convocatòria de provocacions de Vox a Girona i Terrassa.
A partir de les informacions escrites i gràfiques aparegudes als mitjans de comunicació, el Síndic ha considerat necessari intervenir i demanar informació al Departament d’Interior de la Generalitat sobre els fets i sobre el dispositiu policial que es va establir. Així, en una carta adreçada al conseller d’Interior, Miquel Buch, el Síndic sol·licita que se l’informi del protocol d'actuació establert i de si amb posterioritat s'ha fet un diagnòstic de la intervenció policial.
El Síndic també ha demanat saber si s'ha observat en algun moment una manca de proporcionalitat i rigor en l’actuació policial i, si és així, les mesures que es duran a terme.
D’altra banda, el Síndic també s’ha adreçat als ajuntaments de les dues ciutats, Girona i Terrassa (Vallès Occidental), per sol·licitar-los informació sobre les comunicacions rebudes de les convocatòries d’actes i de les manifestacions organitzades, i també sobre les actuacions dutes a terme pels governs municipals respecte a aquests actes. 

El conseller d’Interior diu que algunes actuacions a Girona no van seguir el protoco
En entrevistes a Catalunya Ràdio i SER Catalunya, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha admès que ni a ell ni al Govern de la Generalitat li han agradat algunes imatges i ha explicat que els Mossos van encapsular la manifestació espanyolista, que tenia els permisos i que no hi havia hagut cap recurs judicial en contra. "Independentment del que pensin, s'estaven manifestant". No obstant això, alguns antifeixistes es van voler saltar el cordó policial, llençant a terra les tanques de protecció. "Jo sóc antifeixista i em manifestaré les vegades que calgui, però no soc violent", ha conclòs. ''No em tremolarà el pols per fer fora agents de la BRIMO'', ha dit.
Sobre el cas de la diputada per la CUP-CC Maria Sirvent, ferida ahir a Terrassa pel Mossos, ha explicat que hi va parlar a la nit, quan era a urgències de l'hospital. En tot cas, ha negat que els Mossos tingui cap problema amb la CUP, ja que "és una policia democràtica", i que sí algun agent actua per criteris polítics es "prendran mesures". Buch ha assegurat que els Mossos "no són una policia política" i que han d'estar entre "la mitificació i el descrèdit". En tot cas, creu que "tot això no forma part del procés independentista, que sempre s'ha hem manifestat pacíficament". "Hem de fer una reflexió com a país i veure si el camí que hem de seguir és aquest", ha conclòs.
pacíficament". "Hem de fer una reflexió com a país i veure si el camí que hem de seguir és aquest", ha conclòs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada