dimecres, 12 de desembre del 2018

Denuncien un creixement desproporcionat al nou POUM de Santa Cristina d'Aro

Tres representants de SOS Costa Brava aquest matí a Girona. ACN
Roda de premsa de SOS Costa Brava 
Es projecten 211 habitatges i dos hotels al sector de Riera dels Molinets  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/12/2018   
Santa Cristina d'Aro (Vall d’Aro, les Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona).-  

Segons l’Agència Catalana de Notícies la plataforma SOS Costa Brava considera que els tres escenaris possibles recollits en l'avanç de POUM de Santa Cristina d'Aro (Vall d’Aro, les Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) són un clar exemple de "previsió de creixement desmesurat que no s'ajusta a la demanda real de la població ni per la demografia ni per la demanda de sòl i habitatges".
El primer escenari possible és mantenir el POUM vigent, aprovat el 2008 i suspès parcialment pel TSJC per preveure precisament un "excés de creixement", segons ha destacat l'advocat Eduard Ribot. En aquest cas es preveuen fins a 7.125 habitatges nous repartits entre 662 hectàrees de sòl urbà i 189 hectàrees més en sòl urbanitzable.
Les altres dues opcions preveuen un menor creixement però, per la plataforma, continua essent "totalment desproporcionat" ja que contemplen una previsió d'entre 5.400 i 6.500 habitatges. Això suposaria "quadruplicar" la població del municipi, que ara és de 5.100 habitants. SOS Costa Brava defensa que el municipi ja disposa de prou sol urbà pendent d'urbanitzar i per això veuen com a una "oportunitat" aquest avanç de POUM per fer un gir en matèria de planificació urbanística, apostant per criteris de sostenibilitat i ajustant-se a les "necessitats" reals del territori. En cas que es decidís incrementar el sòl urbanitzable, diuen que no hauria de ser superior al 20% del que ja hi ha i que no estigués deslligat dels nuclis actuals.

El sector Riera dels Molinets, un cas "paradigmàtic"  
L'avenç del POUM inclou un sector urbanitzable --el SUD 13 Sector Riera dels Molinets- amb una superfície de 64,22 hectàrees al sud-est del municipi--. Els ecologistes denuncien que és un "atemptat ambiental" per l'impacte que tindrà a nivell ambiental i de paisatge. Es troba en una zona inundable, a prop de rieres com la Solius i Riudaura. Hi ha prevista la construcció de 211 habitatges, un hotel de 5.500 metres quadrats i un aparthotel de 1.800 metres quadrats, equipaments addicionals esportius i un camp de golf.
Des de la plataforma creuen que el sector es pot desclassificar perquè no s'arribi a fer mai o revisar el projecte a la baixa. I és que el 2014 va finalitzar el termini per urbanitzar-s’hi i encara no s'hi ha fet res.
Aquestes demandes s'han inclòs en les al·legacions de l'avenç del POUM que l'Ajuntament va aprovar l'agost passat. El termini d'exposició pública va finalitzar el 9 de novembre.
La plataforma ha aprofitat per demanar a l'Ajuntament que es faci un Pla Especial per preservar la Vall de Solius, un espai "amenaçat" per projectes de construcció de macro granges, i que s'aprovi una norma més estricta de granges i edificacions ramaderes.
També han demanat que es prohibeixi la construcció de noves granges de porcs per evitar possibles contaminacions per nitrats i que es desclassifiquin tots els sòls urbanitzables que encara no s'hagin desenvolupat o executat i que afectin a sòls d'interès forestal, agrícola o zones amb valor paisatgístic. 

El 14è cas que denuncia la plataforma SOS Costa Brava des de la seva creació 
L'avenç del POUM de Santa Cristina d'Aro és el 14è cas que denuncia la plataforma SOS Costa Brava des de la seva creació.
Reclamen "voluntat política" als consistoris i a la Generalitat per fer efectiva una nova planificació "més respectuosa amb l'entorn" i que s'allunyi de les "especulacions immobiliàries".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada