divendres, 30 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST. El 30 de novembre de 1956 mor a Montpeller l'anarcosindicalista José Foz, conegut com Tario. Havia nascut en 1924 a Beseit (Matarranya)

Necrològica de José Foz apareguda en el periòdic tolosà "CNT" del 23 de desembre de 1956
Necrològica de José Foz  en el periòdic tolosà CNT del 23 de desembre de 1956
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental amb seva família camí de l’exili, però en 1940 el govern feixista de Vichy repatrià la seva mare Pilar i la seva germana i ell creuà de nou la frontera cap a l’Interior per ajudar-les, i no sense dificultats, a finals 1947 passà clandestinament la frontera del Pirineu, acompanyat per la seva mare, tot fugin del servei militar obligatori que complia a Melilla.  

   
José Foz:   
El 30 de novembre de 1956 mor a Montpeller (Erau, Occitània) l'anarcosindicalista José Foz, conegut com Tario. Havia nascut en 1924 a Beseit (Matarranya, Franja de Ponent). Era fill del destacat militant anarcosindicalista Miguel Foz.
En el decurs de la Retirada de primers de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental amb seva família camí de l’exili, però en 1940 el govern feixista de Vichy repatrià la seva mare Pilar i la seva germana i ell creuà de nou la frontera cap a l’Interior per ajudar-les.
Després de viure amagat amb la seva mare i la seva germana a Barcelona, aconseguí, no sense dificultats, a finals de 1947, un cop haver desertat de l'Exèrcit espanyol de la dictadura franquista --havia estat enviat a Melilla (Rif, Nord d'Àfrica) per a fer el servei militar obligatori i als cinc mesos abandonà el destí--, passar clandestinament a la frontera del Pirineu amb la seva mare i s'establí a Ganges (Erau, Occitània) amb la seva família.
Militant de la Federació Local de Ganges de la Confederació Nacional del Treball en l’Exili (CNT-AIT), en fou secretari.
Malalt, José Foz va morir el 30 de novembre de 1956 a l'Hospital Saint-Éloi de Montpeller. La Comarcal de Vall-de-roures en l'exili de la CNT-AIT obrí una subscripció popular per ajudar la seva vídua.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada