divendres, 23 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 23 de novembre de 1960 mor a l’hexàgon francès l'anarcosindicalista Aurelio González Vallina

Necrològica d'Aurelio González Vallina apareguda en el periòdic parisenc "Solidaridad Obrera" del 19 de gener de 1961
Necrològica d'Aurelio González Vallina  en el periòdic parisenc Solidaridad Obrera
Essent sabater, milità en la Federació Local de Barros-La Felguera (Langreo) de la CNT. 
Exiliat en el decurs de la Retirada de 1939, patí els camps de concentració d'Argelers de la Marenda, Ribesaltes i Noé.  



Aurelio González Vallina:   
El 23 de novembre de 1960 mor a l’hexàgon francès l'anarcosindicalista Aurelio González Vallina. Paralític des de la infantesa, aprengué l'ofici de sabater del seu pare, amb el qual es guanyà la vida. Milità en la Federació Local de Barros-La Felguera (Coseyu de Langréu, Astúries) de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Guardava la propaganda anarquista clandestina a les capses de sabates.
Quan la zona nord de la Península va caure a mans franquistes, pogué fugir amb un vaixell a la costa francesa i, rebutjant establint-se a l’Estat francès que l'acceptava com a refugiat, s'instal·là en una col·lectivitat en una població de les comarques gironines, on treballà de sabater.
Exiliat en el decurs de la Retirada de 1939, patí els camps de concentració d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), Ribesaltes (Vall d’Aglí, Rosselló) i Noé (Noé, Le Fauga i Mauzac, Alta Garona, Occitània).
Posteriorment passà a l'asil de Le Perron (La Manche, Baixa Normandia) i més tard va fer feina en un taller de reparació de calçat, passant mil i una penalitats, segons relatà el seu amic i company J. Peñalver en la necrològica dedicada a la seva memòria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada