dilluns, 12 de novembre del 2018

L’Ajuntament de Sils prohibeix beure i cuinar amb aigua de l'aixeta per excés d'un plaguicida

Sils prohibeix beure i cuinar amb aigua de l'aixeta per excés d'un plaguicidaLa mesura només afecta al nucli urbà del municipi, ja que les urbanitzacions tenen la seva pròpia xarxa  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 12/11/2018   
Sils (La Selva, comtat de Girona).-   

Llegim en la premsa convencional comarcal la població de Sils (la Selva, comtat de Girona) no podran utilitzar l’aigua de l’aixeta ni per beure ni per cuinar durant els pròxims dies a causa d’un excés de plaguicida.
Segons va informar ahir l’Ajuntament a través d’un ban municipal, l’anomalia la va descobrir l’empresa gestora del subministrament (Sorea) durant un dels controls de qualitat de l’aigua que realitzen periòdicament al municipi. Concretament, es va detectar la presència de Metolaclor en una concentració de 0, 196 micrograms per litre (µg/l), una quantitat superior al llindar permès segons la normativa estatal que és de 0,1 µg/l. Per aquest motiu, i seguint les indicacions del Departament de Salut de la Generalitat, el Consistori va informar ahir a les veïnes i als veïns que «l’aigua de la xarxa pública de Sils no és apta ni per beure ni per cuinar de manera habitual». Tot i això, en el ban municipal es precisa que el «consum esporàdic» de l’aigua de l’aixeta no suposa «cap risc per la salut». A més, es precisa que es pot continuar utilitzant per a dutxar-se, rentar la roba, rentar els estris de cuina, regar les plantes o altres usos sense risc per a la salut.
Per la seva part, l'alcalde, Martí Nogué, va especificar ahir que la mesura només afecta al nucli urbà de Sils, ja que les urbanitzacions de Vallcanera i les Comes tenen xarxa pròpia i la de King Park utilitza pous. A més, Nogué va remarcar que en l'últim control fet per Sorea, la substància «ja anava a la baixa» i que estan esperant els resultats d'un nou anàlisi. «La tendència és a la baixa i creiem que si plou, seguirà així», va detallar el batlle de Sils qui va remarcar que, tot i això, ja estan estudiant que s'hauria de fer i com», en cas que la concentració del plaguicida es mantingui elevada. En aquest sentit, Nogué a recordar que aquesta concentració es considera elevada a Espanya, però que per altres organismes com l’Organisme Mundial de la Salut (OMS), el llindar màxim permès és de 10 (µg/l).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada