dijous, 8 de novembre del 2018

Investiguen per detenció il·legal els guàrdies civils que van arrestar el regidor de Portbou

Cadena SER/Ràdio GironaFou detingut per resistència a l'autoritat però el jutjat el va absoldre  




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/11/2018   
Portbou (La Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies l'Audiència Provincial de Girona ordena reobrir la investigació per un suposat delicte de detenció il·legal --i possible delicte de lesions-- contra els agents de la Guàrdia Civil que el 7 de juliol passat van detenir el regidor de Seguretat de l’Ajuntament de Portbou (la Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada), Francisco Ábalos, per negar-se a identificar-se. L'Audiència Provincial estima el recurs interposat pel lletrat de l'acusació particular, Carles Monguilod, al qual es va adherir la Fiscalia i resol revocar l'arxiu dictat pel jutjat instructor.
La interlocutòria subratlla que el jutjat va arxivar el cas sense practicar les diligències necessàries, tot i que la detenció "sempre que hagués estat duta a terme de la manera exacta que es descriu, resultaria potser innecessària". En aquest punt, la Secció Tercera exposa que els agents de la Guàrdia Civil es van dirigir al regidor de Portbou "pel seu apel·latiu familiar 'Kiki'". "Fa palès que el coneixen", exposa. A més, també afegeix que, segons el denunciant, els guàrdies civils van emprar "més força de l'estrictament necessària".
"Entenem necessari prendre declaració a les persones implicades en l'incident per tal d'esbrinar exactament què hauria ocorregut", conclou l'Audiència Provincial que ordena la continuació de la instrucció prenent declaració del denunciant, dels agents en qualitat d'investigats i, també, dels possibles testimonis de la trifulga.
La Guàrdia Civil assegura que va detenir el regidor de Portbou perquè va mostrar una actitud "hostil i agressiva" i el hi va "faltar al respecte de males maneres" quan els agents van intervenir en un incident previ "entre dues persones èbries i dos treballadors municipals". Segons la versió dels agents de l'institut armat, li van demanar al regidor que s'identifiqués "en tres ocasions" però s'hi va negar mentre intentava marxar d'allà. Va ser llavors quan, exposen, el van arrestar "per la seva negativa reiterada a identificar-se i per les faltes de respecte".
Aquesta denúncia va arribar a judici per un delicte lleu al mateix Jutjat d'Instrucció Númeo 5 de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), que va absoldre el regidor de Portbou. La sentència argumenta que negar-se a identificar-se no és un delicte, l'enfrontament no va ser suficientment greu com per ser un delicte de resistència a l'autoritat i, en tot cas, faltar al respecte als agents seria com a molt una infracció administrativa de la Llei de seguretat ciutadana.
Ábalos, al seu torn, va denunciar els agents com a suposats autors d'un delicte de detenció il·legal per haver-lo "emmanillat, detingut i traslladat a les dependències de la Guàrdia Civil sense que hagués comès cap delicte".
Segons la denúncia interposada pel seu advocat, els guàrdies civils els van detenir "tot i que coneixien perfectament la seva identitat". Monguilod destaca que el regidor és veí de Portbou "de tota la vida" perquè ha viscut a la població i hi va estar treballant com a agent de la Policia Nacional espanyola fins que es va jubilar. Això, sumat a que és regidor i que fins i tot els agents sabien "el sobrenom pel qual és conegut per tothom a la localitat".
"És evident que la detenció realitzada pels membres de la força pública amb l'excusa que no s'havia identificat va ser una detenció no ajustada als supòsits que justificarien la seva legalitat i que, per això, s'hauria perpetrat l'il·lícit penal", sosté l'acusació particular.
Ara, un cop revocat l'arxiu, el jutjat haurà de reobrir el cas i citar a declarar els implicats i els testimonis de l'arrest.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada