dissabte, 24 de novembre del 2018

Demà diumenge homenatge als protagonistes de l’expedició frustrada d’alliberament nacional català de 1926

Els actes es faran a Prats de Molló i la Presta a partir de les 11 del matí.  
Es recordarà la insurgència de Francesc Macià i el seu destacament enfront la dictadura del general Miguel Primo de Rivera.  
  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/11/2018   
Prats de Molló i la Presta (Alt Vallespir, Vallespir).-    

Demà diumenge tindrà lloc a Prats de Molló i la Presta (Alt Vallespir, Vallespir) el XXIX commemoració dels coneguts com a fets de Prats de Molló , organitzat des de fa molts d’anys per l’associació Prats Endavant i l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC).
Els actes començaran a les 11 del matí amb l’homenatge davant del monument a Francesc Macià, i l’ofrena floral de l’Ajuntament de Prats de Molló i d’entitats.
Hi prendran part amb parlaments Mercè Guix, de l’associació Prats Endavant; Claudi Ferrer, alcalde de Prats de Molló i la Presta; un representant de l’IPECC; Miquel Arnaudies, de Federació d’Entitats, i la periodista Júlia Taurinyà. També prendrà la paraula Joan Margall, historiador empordanès, diputat d’ERC al Congrés de Diputats.
Després, com cada any, i una vegada cantat Els Segadors, tindrà lloc l’ofrena floral al monument a Jacint Verdaguer.
Cal recordar que els fets de Prats de Molló corresponen l’expedició d’alliberament nacional català frustrada des de l’Alt Vallespir pel Ripollès cap a la Garrotxa per un grup de militants d’Estat Català (EC) i voluntaris italians, preparada i dirigida per Francesc Macià,  que  va encapçalar al 1926 un moviment armat que tenia per objectiu de restablir la democràcia al Principat de Catalunya enfront la dictadura del general Miguel Primo de Rivera. Malgrat el fracàs militar d’aquella gesta, Macià quedà com un símbol internacional dels que no es deixen doblegar per les dictadures, dels que resisteixen i es mobilitzen quan la llibertat i la democràcia estan en joc, segons les entitats organitzadores.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada