dimarts, 13 de novembre del 2018

Aigües de Girona, Salt i Sarrià (AGISSA) no ha canviat centenars de quilòmetres de canonades obsoletes

Els informes municipals detecten dèficits en les inversions i reposicions 
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula, i el tinent d'alcalde de Salt, Àlex Barceló 











 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 13/11/2018   
Girona/Salt/Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies ja fa un any que el Jutjat d'Instrucció Número 2 de Girona --que investiga les suposades irregularitats al capdavant d'AGISSA-- va resoldre apartar l'empresa privada Girona S.A. de la gestió de l'empresa mixta per donar-la als tres ajuntaments.
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha explicat que això ha permès, finalment, que els ajuntaments tinguin accés a tota la informació relacionada amb inversions a la xarxa d'abastament, obres executades i reposicions que l'empresa privada estava obligada a fer.
Durant aquest temps, els ajuntaments han encarregat diversos informes interns per esclarir si l'empresa privada ha causat un perjudici als ajuntaments o si ha actuat amb "deslleialtat" durant els anys que ha assumit la gestió del servei d'aigües.
Un d'aquests informes, encarregat a les intervencions municipals, analitza el període 2014-2015 i detecta diverses possibles irregularitats. "Hi ha certes incidències sobre si s'han dut a terme totes les inversions i les reposicions i, també, sobre si el laboratori que van construir està sobredimensionat", ha recordat Madrenas.
Els ajuntaments ja van fer públics els resultats provisionals de l'auditoria, que ara ja és definitiva i passarà pels plens dels tres ajuntaments. A més, els responsables polítics han resolt encarregar un nou informe per quantificar el possible perjudici econòmic que la gestió de Girona S.A. pot haver provocat als ajuntaments. "Volem ser molt rigorosos i volem tenir un document que acrediti si hi ha hagut aquest perjudici", ha exposat l'alcaldessa.
Però no és l'única decisió que han adoptat els ajuntaments que des de fa un any han assumit la gestió d'AGISSA per ordre judicial. Madrenas ha detallat que també han resolt encarregar una auditoria externa que analitzi totes les actuacions entre els anys 1992 i 2012, un informe "imprescindible" perquè els ajuntaments puguin assumir la gestió pública de l'aigua un cop acabi la concessió, prorrogada fins al 2020.
Aquesta auditoria es basarà, sobretot, en detectar possibles incompliments de contracte en dos àmbits: les inversions i les reposicions. Un informe de l'àrea de sostenibilitat de l'Ajuntament de Girona ja apunta a que hi ha indicis que assenyalen que Girona S.A. no ha fet totes les inversions acordades. El nou informe que preveuen encarregar haurà d'acreditar el grau d'incompliment i quin és el possible dèficit en les inversions que havia de fer la part privada.
En relació a les reposicions, l'àrea de sostenibilitat també ha detectat que no s'haurien reposat centenars de quilòmetres de canonades o instal·lacions de vida útil esgotada. En aquest punt, els ajuntaments han decidit encarregar a Girona S.A un inventari actualitzat de l'estat de la xarxa i de les instal·lacions per poder "calcular exactament" el valor de les reposicions que no s'han dut a terme.
Segons ha detallat Madrenas, l'objectiu dels tres ajuntaments és poder posar xifres al greuge que la gestió de Girona S.A. ha pogut causar a les administracions públiques, un procediment que discorre en paral·lel a la investigació judicial oberta. Els resultats podran servir, per una banda, per analitzar si hi ha opcions legals per rescindir la concessió per incompliments de la part privada abans que acabi la pròrroga del contracte, el 2020, o, per l'altra, per poder fer les reclamacions oportunes en el moment en què liquidin la concessió.
L'alcaldessa afirma que, en base a la informació que han pogut anar analitzant al llarg d'aquest any, tenen indicis "molt fonamentats" que Girona S.A. no va actuar "ni lleialment ni amb honestedat" cap als ajuntaments i que, de fet, han tingut "voluntat obstruccionista" per evitar que els consistoris coneguessin el detall de la gestió.
Irregularitats confirmades
L'informe definitiu de control financer de la societat mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (AGISSA) corresponent als exercicis 2014 i 2015 confirma "irregularitats" per part de l'empresa privada i insta els ajuntaments a calcular el perjudici per "reclamar el reintegrament de les quantitats indegudament abonades". L'auditoria desgrana que algunes de les incidències detectades suposen "repercussions econòmiques amb el conseqüent perjudici econòmic" per als ajuntaments. Entre aquests punts hi ha, per exemple, la construcció del laboratori d'anàlisi d'aigua que dona servei a tercers i a privats.
L'auditoria exposa que no es veu "justificat ni raonable" des d'un anàlisi econòmic financer que AGISSA hagi creat una infraestructures "tan àmplia, amb càrrec a la societat i als usuaris de Girona, Salt i Sarrià de Ter" i de la qual, a més, el soci privat en treu "el major benefici" perquè n'obté "marges significatius".
També posa en dubte despeses per assessorament jurídic per als socis de la part privada, el sou que percebia el conseller delegat o l'operació de compra i lloguer de la seu que comparteixen AGISSA i Girona S.A. al carrer Ciutadans. De nou, l'informe també posa el focus en dues operacions de crèdit per finançar inversions vinculades a l'execució d'obres del servei públic.
L'auditoria també fa un toc d'atenció als ajuntaments i constata "una deixadesa de funcions preocupant" a l'hora d'exercir les feines de control i seguiment ordinari de l'empresa mixta, participada en un 20% per les administracions locals.

La CUP pressiona en l'àmbit penal 
La CUP-Crida per Girona demana anar "a fons" amb les responsabilitats penals d'Agissa i proposa un procés públic per decidir com serà la futura gestió municipal de l'aigua. En un comunicat posterior a la roda de premsa, subratllen que les informacions ofertes pels tres governs "donen la raó" a la CUP-Crida per Girona, que el 2015 va portar el cas a la fiscalia davant els indicis d'irregularitats i que actualment actua com a acusació popular en el procés judicial.
La CUP-Crida per Girona considera que, segons l'informe, la xifra de dèficit d'inversions és de 4 milions d'euros durant tots aquests anys i asseguren que això demostra "la magnitud de les irregularitats i incompliments de contracte" per part dels gestors privats de la societat mixta.
Per això, des de la formació han exigit als tres ajuntaments que arribin "fins al final" per tal d'aclarir quins han estat exactament els perjudicis causats en la gestió de l'empresa d'aigües i que l'administració pública recuperi aquests diners. En aquest sentit, han alertat que l'ajuntament "no es pot conformar amb recuperar el servei i posar terra al damunt del que ha passat fins ara".
La CUP-Crida per Girona ha reclamat una vegada més l'elaboració d'un pla de municipalització del servei, que prevegi les diferents fases i les implicacions econòmiques i financeres que tindrà tot el procés. En aquest sentit, des de la formació han demanat un debat públic per decidir com ha de ser la gestió de l'aigua del futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada