dilluns, 8 d’octubre del 2018

Tercera Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga el 10 de novembre

A l’entorn del tren convencional transfronterer  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/10/2018   
Llançà (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada).-   

El dissabte 10 de novembre està previst celebrar la Tercera Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga. Segons Josep Maria Loste Romero, de Defensem el Tren de l’Empordà, a una mica més d’un mes es fa necessari començar a recordar aquesta data que pot significar, que ha de significar, una inflexió molt necessària en la millora de la mobilitat sostenible en una contrada en què encara regna una mentalitat molt antiga en relació amb la forma de moure’s, per intentar exercir aquesta funció d’una manera molt més coherent, segura i molt menys contaminant, ja que la Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga és un projecte ciutadà entre quatre associacions de defensen del tren convencional: la PTP, Defensem el Tren de l’Empordà, l’Associació d’Usuaris del Tren Perpinyà-Portbou i la Fnault, que volen unir esforços i “fusionar-s’hi” amb diversos ajuntaments del territori ferroviari entre Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú) i Perpinyà (Plana del Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) i, alhora, adquirir força mitjançant l’ajuda, el suport inestimable de la Generalitat de Catalunya, el Departament dels Pirineus Orientals i la Regió d’Occitània.
Segons Loste, la Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga és una oportunitat excel·lent d’obrir un gran debat a l’entorn del tren convencional transfronterer, que ha de ser una gran eina de construcció i comunicació dels territoris de l’Alt Empordà, les comarques gironines, la Catalunya del Nord i una part molt important de la Regió d’Occitània. La Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga ha de ser, ha de significar, un aplec d’idees i propostes per millorar un territori que tradicionalment ha viscut marginalitzat com a zona de divertimento d’unes grans conurbacions urbanes tant del Nord com del Sud, precisa Loste. Precisament, a la Festa del Tren de Llançà (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) es presentarà una eina indispensable per amortitzar molt millor un tren convencional, social i turístic transfronterer: la guia ferroviària transfronterera.
Josep M. Loste ens explica que aquest pròxima Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga ha de ser l’inici de la planificació de projectes molt més sostenibles i d’aprofitament laboral, social, turístic, d’un mitjà de transport que ha de servir d’esperó per a la millora i diversificació d’una economia de proximitat ara molt limitada. La Festa del Tren de Llançà i Vilajuïga ha de tractar i desembussar el greu problema, al meu entendre molt polític, de degradació d’unes interconnexions entre Portbou (Mar d’Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) i Cervera de la Marenda (Costa Vermella, Albera marítima, Rosselló, comtat de Peralada), totalment tercermundistes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada