dilluns, 8 d’octubre del 2018

Salvem la Pineda d'en Gori de Palamós vol posar fre als apartaments de luxe

La plataforma reclama que s'anul·li la llicència i s'aturin les obres.  
Per diumenge, un nou acte de protesta en forma d'arrossada popular.  
 



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/10/2018   
Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies la plataforma Salvem la Pineda d'en Gori, integrada a l'entitat SOS Costa Brava, ha presentat un recurs de reposició contra la llicència d'obres atorgada per l'Ajuntament de Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona) l'octubre de l'any passat per fer 48 apartaments de luxe en aquest indret. La plataforma demana que s'anul·li la llicència i que es parin els treballs, que ja han aixecat l'estructura d'un dels dos edificis previstos.
L'advocada de l'entitat, Anabel Lliset, assegura que el permís es va donar sense complir amb el procediment establert perquè no comptava amb l'informe preceptiu de la Generalitat de Catalunya. De fet, ha dit, s'ha sabut ara que el Departament de Cultura ha informat negativament sobre "certs aspectes". Concretament, el projecte d'urbanització d'un vial i d'una rotonda. 

A la pràctica s'estan aixecant cinc plantes  
Lliset, a més, diu que el projecte vulnera diverses normatives. Entre elles, la Llei de Patrimoni per l'impacte paisatgístic del complex però també el POUM. En concret, diversos articles com el que estableix que en l'ocupació de les plantes subterrànies només s'admet un 30% addicional "aplicat a l'ocupació permesa en les plantes per sobre la rasant". L'advocada assegura, però, que la planta subterrània s'ha edificat per sobre del rasant del carrer Sant Esteve amb la qual cosa, en lloc de fer-hi una planta baixa i tres plantes per sobre, a la pràctica se n'estan aixecant cinc. 

La llicència urbanística "no ha estat informada per l'arquitecte municipal, sinó per un arquitecte tècnic que ni tant sols ha firmat l'informe" 
També afirma que la llicència urbanística "no ha estat informada per l'arquitecte municipal, sinó per un arquitecte tècnic que ni tant sols ha firmat l'informe".
Per tot això, considera que la llicència és nul·la "de ple dret". Lliset ja ha avançat que aniran al Tribunal de Contenciós si l'Ajuntament no atén la seva petició i s'ha mostrat convençuda que als jutjats els donaran la raó.
La portaveu de Salvem la Pineda d'en Gori, Zeta Figa, per la seva banda, assegura que es tracta d'una construcció amb un "impacte brutal" al territori i ha dit que l'argument de l'Ajuntament de que caldria indemnitzar la promotora si se li aturen les obres és "l'amenaça de sempre". "Creiem que això vol dir que saben que no han fet les coses bé perquè si pensessin que les han fet bé podrien estar tranquils", ha afegit.
Figa també ha acusat l'Ajuntament de permetre aquest projecte als límits de l'entorn de protecció del Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) de la cala s'Alguer. En aquest sentit, assegura que el Consistori no només va tardar anys (del 1993 al 2004) en protegir aquest paratge sinó que, a més, ho va fer deixant l'espai per permetre aquesta construcció.
L'entitat ha organitzat per diumenge un nou acte de protesta en forma d'arrossada popular. 

Un projecte a l'entorn d'un espai protegit 
El projecte cueja des de fa anys. L'any 2004 es va declarar BCIN, en la categoria de conjunt històric, la cala S'aguer. Aleshores, es va modificar el Pla Especial de Reforma Interior de la Pineda d’en Gori, arran d'un informe de la Comissió de Patrimoni Cultural. El canvi va desplaçar l'aprofitament urbanístic i l'Ajuntament va reduir el sostre edificable.
L'any 2005, recorden des de la plataforma, el Consistori i els propietaris dels terrenys van signar un conveni segons el qual es va traslladar una part de l'aprofitament de la pineda a Vila Romà però "no la totalitat" i "es va incrementar una part de la zona verda per protegir l'entorn del BCIN".
El mes d'octubre de l'any passat, l'Ajuntament va concedir la llicència per fer 48 habitatges, amb garatge soterrat i piscina exterior, que ara l'entitat ha recorregut. Segons va avançar Diari de Girona aquest cap de setmana, la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de Girona ha rebutjat el projecte d'urbanització d'un vial i d'una rotonda. Això implica que si els promotors de la iniciativa volen tirar-los endavant, hauran de presentar de nou el projecte amb els canvis que reclama l'ens de la demarcació gironina. Entre ells, els acabats d'obra previstos perquè alteren "les característiques paisatgístiques de l'entorn de protecció del conjunt històric catalogat".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada