dimecres, 31 d’octubre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 31 d'octubre de 1896 neix al barri del Poblenou de Barcelona el militant anarquista i anarcosindicalista Pere Cané Barceló

La detenció de Pere Cané Barceló i els seus companys segons el diari madrileny La Acción del 7 de febrer de 1921
A finals de gener de 1939 abandonà l’alcaldia i durant la Retirada d’aquells dies s’exilià passant la frontera del Pirineu Orient. Després, des de l’Estat francès aconseguí embarcar-se cap a Mèxic.  


 
Pere Cané Barceló:  
El 31 d'octubre de 1896 neix al barri del Poblenou de Barcelona el militant anarquista i anarcosindicalista Pere Cané Barceló, també conegut com El Noi.
Des de jove va viure a Badalona (Barcelonès Nord), on entrà com a aprenent a la fàbrica de vidre Costa i Florit, i mantingué una estreta relació amb Joan Peiró Belis. Fou nomenat secretari de la Societat d'Obrers Vidriers i de la Federació Local de Societats Obreres de Badalona, en el portaveu de la qual, La Colmena Obrera, hi col·laborà. Instal·lat a Sevilla (Andalusia) en 1919 per qüestions de feina i per potenciar l'organització sindical local, el desembre d'aquell any fou detingut aquesta ciutat acusat de col·locar una bomba a la fàbrica de teixits «La María». Jutjat, fou absolt el 18 de gener de 1922, amb José Vicente Calero, Dolores Carmona, Eulalia Ordóñez, Carmen Fuentes i Rejano.
Poc després, el 23 de febrer de 1922 va ser jutjat, amb Luis Acedo, José José Vicente Calero i Joaquín Díaz Arias, per la col·locació d'un explosiu al domicili de José J. Lisen, però també van ser absolts.
En aquesta època se'l considerava el cap del grup d'acció «Los Charlots», format per Joaquín Díaz, Viera, Luis Ávila, Gallango, Mazón, Graneró i altres.
En 1923 residia a Villaviciosa (Astúries), d'on retornà a Badalona abans de l'establiment de la dictadura del general Miguel Primo de Rivera.
Entre 1926 i 1927 formà part del Comitè Nacional Revolucionari de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i dels grups anarquistes clandestins contraris al dictador.
El maig de 1929 fugí a l’hexàgon francès, com també el militant Serafí Castelló Pena,  però retornà aviat i fou capturat i empresonat per la seva participació en la vaga metal·lúrgica de la Metalgraf. Participà en el complot republicà organitzat pel capità Fermín Galán el desembre de 1930.
En 1930, en reconstituir-s’hi la CNT-AIT, presidí el Sindicat del Vidre de Badalona i l'any següent assistí al Congrés Confederal Extraordinari celebrat a Madrid (Castella la Nova) en representació dels sindicats de Pell, Fusta, Alimentació i Arts Gràfiques, i per Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès Nord).
El gener de 1931 va ser detingut, amb Andrés García i Pablo Fortea, per celebrar una reunió clandestina, però van ser alliberats poc després.
Durant la República fou secretari de la Federació Local de Badalona de la CNT-AIT, destacà en el sector cenetista més sindicalista, com Joan Peiró, i signà el «Manifest dels Trenta» l'agost de 1931. Contrari als acords regionals de desembre, fou expulsat junt amb altres militants de la CNT-AIT.
En 1932 patí un greu atemptat i l'agost de 1933 fou un dels fundadors del Sindicats d'Oposició de la CNT-AIT.
Funcionari de l'Ajuntament de Badalona, arran del Sis l'Octubre de 1934 fou detingut, amb Francesc Caballé Pallàs i Joan Moreot Peras, com a membre de l'Aliança Obrera, on hi en feien part els Sindicats d’Oposició, i empresonat fins el març de 1935. L'agost d'aquest any tornarà a ingressar a la presó per complir una condemna de sis mesos, acusat de desarmar uns guàrdies municipals el Sis d'Octubre. Fins aquell moment de la seva vida havia estat 32 vegades a la presó.
Durant els anys de la guerra fou secretari general de la cenetista Federació Nacional de la Indústria Vidriera i fou responsable de Sanitat i d'Assistència Social del Comitè de Salut Pública de Badalona.
El 19 d'octubre de 1936, amb la renovació de l'Ajuntament de Badalona, fou escollit regidor d'Economia del Consell Municipal.
En ser nomenat Joan Peiró ministre d'Indústria, ocupà la sotssecretaria d'aquest ministeri, primer a Madrid (Castella la Nova) i després a València (l’Horta, País Valencià).
De retorn a Badalona, ocupà diferents càrrecs al consistori fins que el 12 de maig de 1938 fou nomenat alcalde de la ciutat.
A finals de gener de 1939 abandonà l’alcaldia i durant la Retirada d’aquells dies s’exilià passant la frontera del Pirineu Orient. Després, des de l’Estat francès aconseguí embarcar-se cap a Mèxic.
Des de Mèxic, durant la postguerra fou partidari de les tesis circumstancialistes i del col·laboracionisme republicà antifeixista interclassista, i féu costat a la plataforma organitzada per García Oliver i Segundo Blanco, formant part del grup cenetista anomenat Ponència, ocupant l’agost de 1945 el càrrec de subsecretari en el ministeri d’Agricultura del cenetista José Expósito Leiva del Govern de la República en l'Exili. El cenetista Horacio Martínez Prieto ocupà la cartera de Obres Públiques en aquest govern exiliat que presidí José Giral. Dos ministeris atorgats a la CNT col·laboracionista amb el Govern de la República en l’Exili que van ser considerades dos carteres ornamentals. Segons es recull en el dossier de la CNT-AIT a França (ex Secretariat Intercontinental en l’Exili), publicat en  1978 [Elementos para la comprensión correcta de 40 años de exilio confederal y libertario, París, CNT en Francia (1978)] alguns cenetistes exiliats adversaris de la participació institucional interclassista del Govern de la República en l’Exili van arribar a dir que no tenia prou formació política ni prou capacitat pel càrrec governamental que exercia. El mateix dossier de 1978 exposa que la desintegració de les institucions republicanes en l’exili, en les qual la CNT col·laboracionista de 1945 quedà sense representació governamental des de 1947, reduí progressivament el marge de maniobra dels militants cenetistes favorables a la col·laboració amb els partits polítics de la República Espanyola en l’Exili.
Formà part de l'Agrupació de Militants de Mèxic i en 1965-1966 avalà les tesis del cincpuntisme cenetista (amb Lorenzo Íñigo Granizo, Francisco Royano, Saturnino Carod, Sebastián Calvo, Marco Nadal i altres destacats militants cenetistes de l’Interior). Segons el dossier de 1978, aquesta entesa militant amb la CNS franquista a l’entorn d’un programa comú de cinc punts --publicat en el mensual de Madrid Índice en 1966, fou desautoritzada per la majoria del Moviment Llibertari tant de l’Interior como de l’exili. Aquest rebuig anà en 1966 des del Comitè Nacional de la CNT-AIT Interior (Fidel Gorrón), el Secretariat Intercontinental en l’Exili i la FAI fins a la CNT vinculada a  l’ASO, la FIJL i el Grupo Primero de Mayo. Els nous grups post Maig 68 també s’oposen al cincpuntisme, com ara Autogestión Obrera (Madrid i Saragossa), Acción Directa (Madrid, Saragossa i Barcelona), OCL (Barcelona), Negro & Rojo (Catalunya), MIL (Catalunya), GOA (Catalunya), Bandera Negra (País Valencià), Tierra Libre (País Valencià), CRAS (Astúries i Andalusia), Batasuna (Euskal Herria), Acratas (Madrid), Estudiants Llibertaris de Catalunya i les Balears, Kronstadt-72 (Nord-est de Catalunya) i altres.
De tota manera, cal afegir al dossier, el fet que tingué molta implantació a Madrid, a l’entorn de la militància anarcosindicalista del Partit Federal, com Eduardo de Guzmán, i sectors sindicalistes, i també a Barcelona, especialment amb el Sindicat d’Espectacles de la CNT, amb Josep Cases (ex ASO), aconseguint regidors a l’Ajuntament de Barcelona pel Terç Sindical i fins i tot algun alcalde de barri, fins a les primeres eleccions municipals postfranquistes.
Va col·laborar en el Boletín de la Agrupación del Militantes de México. La companya fou Ramona Díaz Miravelles.
Pere Cané Barceló va morir, dos mesos després de jubilar-se de la feina, el 13 de novembre de 1973 a Ciutat de Mèxic (Mèxic DF).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada