divendres, 21 de setembre del 2018

Una desena de menors han dormit dues nits a la comissaria de Mossos d'Esquadra a Girona, un sindicat de policia assegura que el fet s'ha repetit diverses vegades aquest estiu

Una desena de menors han dormit dues nits a la comissaria de mossos de GironaUna desena de menors han dormit dues nits a la comissaria de Mossos d'Esquadra a Girona, un sindicat de policia assegura que el fet s'ha repetit diverses vegades aquest estiu. 
Els Mossos d'Esquadra comuniquen a la Conselleria d'Afers Socials que portarà els infants a «qualsevol centre d'acollida» per evitar que es repeteixi la situació, cosa que confirma l’entitat Girona Acull.


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/09/2018   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Llegim al Diari de Girona que al voltant d'una desena de menors han dormit les darreres dues nits a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vista Alegre, a la ciutat de Girona. Així ho avançava dimecres la Cadena SER, que també apuntava que aquesta situació s'havia donat en diferents punts de Catalunya com Barcelona, Cerdanyola del Vallès (Vallès Occdental), Badalona (Barcelonès Nord), Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès Nord) o Granollers (Vallès Oriental).
L'arribada de minyons i minyones de l’estranger sense acompanyant s'ha intensificat darrerament, desbordant els centres de menors per falta de places. Així, una circular dirigida a les comissaries dels Mossos recordava aquesta situació i demanava --de manera provisional-- que en el cas de localitzar un menor o que aquest acudís a la policia voluntàriament, calia dur-lo a l'Oficina d'Atenció al Menor (OAM) i, posteriorment, portar-lo a la zona pública de la mateixa comissaria a l'espera que els diguessin a quin centre havia d'anar.
Aquesta situació va originar una rocambolesca situació en algunes comissaries de Mossos d'Esquadra, on els menors havien de dormir al terra, sobre bancs de fusta, als escriptoris o en altres espais no preparats per a aquest tipus de servei. Des del sindicat policial SAP-Fepol van assegurar, però, que aquest episodi no era del tot nou i que durant l'estiu ja havia passat en diverses ocasions. Habitualment es tracta de menors originaris del nord d'Àfrica que venen del sud de la Península amb autocars i que només parlen àrab o, en algun cas, saben una mica de francès. La gran majoria són algerians.
Després de dues nits en aquestes condicions, des del cos policial autonòmic català s'ha comunicat a la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat que ja no acolliran més menors i que a partir d'ara portaran els adolescents, un cop identificats, a «qualsevol centre d'acollida» tinguin o no les places suficients per poder-los acollir.
La directora d'Atenció a la Infància i Adolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya, Georgina Oliva, ha signat una carta en la qual s'adverteix que qualsevol centre pot rebre una trucada dels Mossos d'Esquadra per atendre algun menor i que «tots han de ser acollits». També apunta que la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència està treballant per resoldre aquesta «situació d'emergència». 

Carrer, comissaria, casa ocupada 
Girona Acull, una organització social sorgida per donar suport i reivindicar els drets de les persones migrades i refugiades, fa mesos que acompanya els joves que es veuen obligats a abandonar els centres de menors de la Generalitat quan compleixen 18 anys. Precisament, aquest estiu, un d'ells va fer de pont entre un menor estranger desemparat que vivia al carrer i els Mossos d'Esquadra, on integrants de l'entitat el van acompanyar perquè el derivessin a un centre tutelat.
Girona Acull va recordar aquest episodi, que es va produir entre el 13 i el 14 d'agost, en preguntar-li pel fet que hi hagi joves passant la nit a les comissaries policials. Des de la plataforma gironina van lamentar que en aquella ocasió, i al cap d'una bona estona d'espera, els van instar a marxar tot assegurant-los que el menor aniria a un centre.
L'endemà, però, un membre de Girona Acull es va posar en contacte amb el minyó i va descobrir que aquella nit va dormir a la comissaria.
D'acord amb el mateix relat, la policia va adreçar el jove al centre d'acollida Oikia (adjunt al de La Misericòrdia) que gestiona la Fundació Resilis, on va anar tot sol i li van dir que estava ple.
L'alternativa que va trobar el menor, tal com van constatar les persones de Girona Acull que se'n van preocupar, va ser un pis ocupat a Sant Daniel.
Tant per aquesta experiència com la gestió en general, ahir, des de l'entitat gironina es van mostrar molt crítics amb l'administració a l'hora d'atendre els joves immigrants que es troben sols.

Afers Socials negocia amb diferents municipis la creació de places tutelades per reubicar els joves i el Departament assegura que obrirà més centres a Girona i ho vincula a la col·laboració dels ajuntaments i les entitats 
El Departament d'Afers Socials de la Generalitat va qualificar de fet «puntual, menor», que joves immigrants desemparats hagin hagut de dormir en comissaries perquè els centres de menors estan plens. Ahir al matí, des del Departament es va assegurar que aquest episodi havia començat 48 hores abans i que estava negociant amb diferents municipis, també de Girona però que no va concretar, per poder oferir més places tutelades. També va aclarir que el sistema està ple i que aniran reubicant els joves a mesura que hi hagi vacants.
Les xifres facilitades pel Departament deixen clar l'increment de menors al Principat de Catalunya sense l'acompanyament de cap adult, un fet que gairebé s'ha multiplicat per 4 en tres anys: el 2015 van ser 377; el 2016, 684; el 2017, 1.489; i des de l'inici de 2018 ja són 1.944. Per refermar l'impacte del fenomen, des del Departament va subratllar que només durant el juliol i l'agost han arribat més de 900 menors a Catalunya, sense especificar quants han arribat a les comarques gironines.
De fet, per atendre aquesta «allau» de Menors Estrangers No Acompanyats (MENA, tal com els tipifica l'administració autonòmica) i segons va publicar el diari Ara, el Govern ha creat 230 places repartides en tres centres nou d'emergència i un de primera acollida. En aquest sentit, des d'Afers Socials van remarcar que cada setmana obren centres arreu del territori i van recordar que entre el juny de 2017 i aquest agost han obert 10 centres a Girona que ofereixen 138 places tutelades. El Departament va afirmar que se n'obriran més, però va apuntar que això depèn de la col·laboració dels municipis i de les entitats del territori. 

El menys temps possible a la policia autonòmica 
A l'hora d'explicar els motius de la saturació, Afers Socials es va remetre al tancament d'un centre de cribratge al barri barceloní d'Hostafrancs ara fa un mes, que fins i tot va obligar a utilitzar la seu de la Direcció General d'Atenció a la Infància i Adolescència. Ara, aquest primer pas es realitza en un centre al Masnou (Baix Maresme), ja saturat.
El Departament va remarcar que la llei obliga a què els joves passin primer per la policia, que intenta identificar-los, confirmar que són menors i determinar si estan desemparats, però també va assegurar que la voluntat de la DGAIA és que hi estiguin el menys temps possible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada