dilluns, 24 de setembre del 2018

Patrimoni col·lectiu espoliat i en perill

Recuperen set àmfores romanes que es venien per Wallapop des de Vilafant i Vilajuïga 
 




TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/09/2018   
Vilajuïga (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies s’ha recuperat set àmfores romanes (entre el segle II abans de la nostra era i I d’aquesta) que es venien per Wallapop. La investigació de la Guàrdia Civil, batejada amb el nom d'Operació Bètiques, es remunta a finals del 2017 quan es va tenir coneixement de la posada a la venda de tres d'aquestes peces arqueològiques. Es venien a través d'aquesta plataforma per un preu inicial de 500 euros i s'adjuntaven fotografies. Els agent van sospitar que podien ser peces autèntiques procedents de l'espoli d'algun vaixell enfonsat i va identificar els autores dels anuncis amb domicili a comarques gironines. Durant l'operació, s'han investigat quatre veïns per un suposat delicte contra el patrimoni i s'han fet dos registres a habitatges de Vilajuïga (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) i Vilafant (Alt Empordà, comtat de Besalú).
Els agents va contactar amb els anunciants, aquests van accedir a entregar les peces arqueològiques. Seguidament van ser dipositades al Centre Arqueològic Subaquàtic de Catalunya (CASC) amb seu a la ciutat de Girona. Els tècnics del centre van acreditar la seva autenticitat. Eren àmfores romanes datades entre el segle II abans de la nostra era i I d’aquesta.
Després de tenir coneixement de noves informacions, es van continuar la investigació que els va permetre detectar dos altres veïns que també podrien tenir peces arqueològiques adquirides de forma il·legal. Després de localitzar-les i amb les autoritzacions judicials corresponents, es van fer dos registres a dos habitatges de Vilajuïga i Vilafant.
En total es van comissar cinc àmfores. Concretament, tres en un domicili i les altres dues a l'altre habitatge. Tal com es va fer en la primera fase, les peces comissades van ser dipositades al CASC de Girona. Des del centre es va fer un estudi detallat de cadascuna de les peces. Concretament, hi havia una àmfora romana greco-itàlica per transportar vi del segle II abans de la nostra era i tres àmfores romanes de la tipologia Pascual I procedent de la Tarraconense que també servia per transportar vi. Tenien una cronologia que anava des del segle II abans de la nostra era fins a principis del segle I d’aquesta. Pel que fa a la cinquena peça, aquesta va resultar ser una gerra petita d'època contemporània que va ser retornada al propietari.
Per tot plegat, es va prendre declaració als propietaris com a investigats per un suposat delicte contra el patrimoni i les diligències es van lliurar al Jutjat d'Instrucció Número 6 de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada