dilluns, 24 de setembre del 2018

Mentre es trencaven les àligues franquistes del Pont de l'Aigua, cinc helicòpters de l'Exèrcit espanyol sobrevolen Girona a baixa altura i generen recel ciutadà i rebuig popular

Les xarxes socials s'han omplert de persones preguntant-s’hi el motiu de la "visita" militar del Regne. Marta Madrenas sobre els helicòpters militars a Girona: ''És aquesta una manera d'avisar-nos?''. La presència de les naus ha posat en alerta gran part de la població gironina a les portes de l’efemèrides de la repressió policial del passat 1 d’octubre. 
Les àligues franquistes del pont de l'Aigua de Girona passen a ser història. Girona i Sarrià de Ter subratllen que la retirada és un acte "de justícia" i "homenatge" als republicans represaliats. 
El Càmping Illa Mateu de Montgó, d’un antic regidor del PDeCAT a l'Escala, que va allotjar Guàrdies Civils per l’octubre desafia l’independentisme. Malgrat lamentar-se en el seu dia de ser víctimes d'amenaces, diuen que els allotjarien de nou sempre que calgui. 
La CUP Blanes demana formalment a l'Ajuntament posar fi a les amenaces i coaccions contra la llibertat d’expressió. La formació ha demanat a l’alcalde que emprengui immediatament totes les mesures necessàries per denunciar aquestes accions i posar fi a la seva impunitat. 
Àvies i avis es concentren a Vic per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. 
Des de la Plaça Major de Vic surt ‘la presó’ de camí a Brussel·les. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 24/09/2018   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Coincidint amb la destrucció de les àligues franquistes del Pont de l'Aigua, segons mitjans convencionals gironins una formació militar de cinc helicòpters de guerra de l’Exèrcit del Regne d’Espanya han sobrevolat a baixa alçada entorn de les cinc de la tarda la ciutat de Girona. L'acció ha generat recel ciutadà i rebuig popular a parts iguals, publicant-s’hi molts missatges a la xarxa social Twitter denunciant aquest fet.
De les cinc naus militars, que han estat fotografiades per nombrosos usuaris, dues d'elles estan preparades per al transport de tropes.
Segons informa Diari de Girona, els helicòpters espanyols procedien de territori francès, on l'Exèrcit espanyol ha participat en un exercici conjunt amb l'Exèrcit francès. L'Armada francesa havia fet públic aquestes pràctiques, difonent també algunes imatges dels helicòpters de l'Exèrcit a través del seu compte de Twitter.
Per la seva banda, el regidor de la CUP-Crida per Girona Lluc Salellas també s'ha mostrat contrariat pel vol dels helicòpters militars després de ser preguntat per diversos veïns i diverses veïnes. "Calen explicacions del Gobierno "progresista" (sic)", ha escrit en una piulada. En aquest sentit, el senador pel PDeCAT Joan Bagué ha anunciat que presentarà una bateria de preguntes al govern de Pedro Sánchez exigint explicacions "sobre els motius per sobrevolar la ciutat de Girona a baixa alçada per part d’uns helicòpters de l'Exèrcit de l'Aire". 

Marta Madrenas sobre els helicòpters militars a Girona: ''És aquesta una manera d'avisar-nos?'' 
Els cinc helicòpters de l'Exèrcit espanyol que han sobrevolat a baixa altura la ciutat de Girona aquesta tarda ha generat més reaccions a banda dels recels de la ciutadania. Una d'elles ha estat la de l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que en una piulada a Twitter es preguntava si la seva presència tenia cap relació amb la retirada de la simbologia franquista del Pont de l'Aigua aquest matí.
"Al matí retirem simbologia franquista al Pont de l'Aigua entre Girona i Sarrià de Ter. A la tarda ens trobem amb això. N'està al cas, la @SubGobGirona? Què pretenen? És aquesta una manera d'avisar-nos, @miqueliceta?", s'ha preguntat Madrenas a la xarxa social.
Davant la creixent indignació ciutadana, les piulades de la CUP-Crida per Girona i del PDeCAT així com la creixent identificació de la gent entre les àligues franquistes i els helicòpters de l’Exèrcit del Regne d’Espanya, tal com va passar amb l’helicòpter de la Guàrdia Civil a Girona, Figueres i la Jonquera, aquest capvespre la Subdelegació a Girona del Govern espanyol ha publicat una piulada on explicava la presència de les aeronaus damunt l'espai aeri de Girona. "Aquesta tarda s'han advertit helicòpters militars sobrevolant la ciutat de Girona de nord a sud. Eren cinc naus de l'Exèrcit de Terra procedents de la base francesa de Valença. Han fet una aturada tècnica a l'aeroport Girona-Costa Brava i han reprès el vol en direcció a Saragossa", han explicat. Fonts de la Subdelegació han explicat davant les trucades de la premsa convencional que la seva piulada en cap cas tenia relació amb la de Madrenas ni era la seva intenció respondre a la seva interpel·lació, sinó que era una informació que ja tenien preparada per a facilitar al llarg de la tarda (!). Marededéu, quin mal de cap!  

Les àligues franquistes del pont de l'Aigua de Girona passen a ser història  
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies a cop de martell i de radial, les quatre àligues franquistes que hi havia a la barana exterior del pont de l'Aigua entre Campdorà de Sarrià de Ter i Pont Major de Girona desapareixeran entre avui i demà. Els operaris han començat aquest matí a escrostonar aquests símbols de la dictadura, fets d'una mena de formigó empobrit amb un enreixat interior.
Fins fa poc, les figures de les àligues quedaven ocultes entre la vegetació que dona al riu Ter. Però les obres del carril bici que unirà el Pont Major de Girona amb Campdorà de Sarrià de Ter les van fer visibles, i per això els ajuntaments van decidir retirar-les d'urgència.
Ara, un cop Carreteres --que és el titular del pont-- ja ha donat els permisos, l'actuació s'ha pogut tirar endavant. Els treballs tenen un cost d'uns 1.500 euros, que assumeixen conjuntament els ajuntaments de Girona i Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona). A més de la retirada de les àligues franquistes, també inclouen el remolinat i el repintat del lloc on es trobaven els escuts per esborrar-ne qualsevol vestigi.  

"Homenatge als represaliats" 
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas (PDeCAT), ha dit que la retirada dels quatre elements "de clara simbologia franquista" és "un homenatge" a tots aquells qui van patir la repressió del règim. "En especial, als presos a qui es va obligar a reconstruir el pont", ha subratllat l'alcaldessa.
Madrenas també ha avançat que, un cop retirades les àligues, no se'n preservarà cap. "No tenen cap mena de valor artístic ni patrimonial; s'eliminaran i ja està", ha dit Madrenas. L'alcaldessa de Girona també ha volgut posar de relleu que, "mentre a Espanya encara s'està debatent què passa amb El Valle de los Caídos, a Catalunya tenim molt clar que cal eliminar i portar a l'oblit la ignomínia que va suposar el franquisme".
Per la seva banda, l'alcalde de Sarrià de Ter ha afirmat que mantenir les àligues franquistes al pont era "un anacronisme" i que avui "s'ha fet justícia".

Nova llei al Parlament de Catalunya 
Marta Madrenas ha dit que, un cop retirades les àligues franquistes, a la ciutat queden "molt pocs" símbols de la Dictadura. I que els que hi ha --com és el cas del Mercat del Lleó-- estan "contextualitzats", és a dir, que hi ha una placa commemorativa que explica "la ignominiosa actuació del règim dictatorial franquista".
L'alcaldessa, però, que també és diputada al Parlament de Catalunya, ja ha avançat que la Generalitat està treballant en una nova Llei de Memòria Històrica que estableixi criteris únics sobre què cal fer amb els símbols franquistes. "Quedarà tot compilat en un únic document que ho homogeneïtzarà i establirà quina és l'opció arreu del territori", ha dit.
Amb la retirada de les quatre àligues, i com ja es va fer el 2007 amb els escuts del jou i les fletxes, el Pont de l'Aigua esborra els símbols franquistes. Hi quedaran però, a banda i banda, a la part interior de la barana, les quatre escenes de la Guerra Civil fetes per Joan Carrera Dellunder l'any 1939. En concret, aquests relleus mostren l'enfonsament del vaixell franquista Baleares; la ciutat d'Oviedo; les ruïnes de l'Alcàsser de Toledo (on hi havia una fàbrica d'armament) i la presa del pas de l'Alto de los Leones' --situat a Castella-- per part de les tropes franquistes al juliol del 1936. Aquestes imatges, però, no es retiraran, perquè fan referència a episodis de la Guerra Civil i no de la dictadura franquista segons els ajuntaments de Girona i Sarrià de Ter. 

El Càmping Illa Mateu de Montgó, d’un antic regidor del PDeCAT a l'Escala, que va allotjar Guàrdies Civils per l’octubre desafia l’independentisme 
El càmping Illa Mateua, a Montgó, l'octubre de l'any passat.
L’Agència Catalana de Notícies informa que a l'Alt Empordà dos establiments turístics van allotjar efectius de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional espanyola durant el dispositiu  previ i posterior a l'1-O.
Un d'ells va ser l'Hotel Travé de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú), que va fer marxar els policies arran de les càrregues registrades el dia del referèndum i que ha declinat fer declaracions.
L'altre va ser el Càmping Illa Mateua de Montgó, a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat de Girona). L'equipament de l’antic regidor a l’Escala del PDeCAT, Martí Guillem Sureda, va rebre diversos efectius de la Guàrdia Civil en diferents torns --tot i que no n'han volgut concretar la xifra-- a partir del 24 d'octubre. Els últims van marxar del complex el 28 de desembre, el dia dels Innocents. 

"Si haguéssim de tornar-ho a fer, ho faríem" 
Les instal·lacions ja havien tancat portes després de la temporada d'estiu però els seus responsables van decidir reobrir-lo després que una agència de viatges s'hi posés en contacte i els fes la proposta. L'adjunta a direcció del càmping, Eva Trias, diu que ho van fer perquè van veure-hi una oportunitat empresarial i que, fent la valoració un any després dels fets, ho repetirien. "Si haguéssim de tornar-ho a fer, ho faríem, perquè no vam fer res mal fet i nosaltres hem de treballar", insisteix. 

Consideren que hi va haver uns moments "durs i complicats" pel fort rebuig i les concentracions contràries  
La decisió, però, va provocar un fort rebuig i diverses persones es van concentrar a les portes de l'establiment durant els primers dies per protestar. Vist des de la distància, diu que van ser moments "durs i complicats". "Hi havia poca gent que entengués el que estàvem fent", afirma. Al seu entendre, però, només feien la seva feina: "Allotjar gent i treballar sense mirar qui és ni d'on ve". "Amb el temps hem anat veient que tenien el seu dret i que va ser un fet puntual però el problema és quan tot es complica i passen coses que saben més greu", insisteix. Es refereix a les pintades que van aparèixer als murs del recinte i a les trucades d'amenaça que van rebre. Als escrits, s'hi podia llegir 'Millo t'esperem', 'Zoido fill de puta!!!' o 'Ni oblit ni perdó!!'. Davant d'aquesta situació, van decidir presentar denúncia. El cas està als jutjats i Trias ha avançat que pel què fa a les pintades, ja els han demanat que els facin arribar un pressupost de les despeses per reparar els desperfectes. "La nostra sorpresa ha estat que el públic que tenim s'ho ha agafat bé. Fins i tot, aquest estiu passejant per les parcel·les podies veure estelades i gent que posava la seva bandera francesa. Tothom ha pogut conviure com s'havia fet sempre", remarca. Fent balanç, diu, "et quedes amb allò positiu i veus que encara hi ha molta gent amb sentit comú i respectuosa".

Temporada amb tendència a la baixa 
Pel què fa a les conseqüències que la decisió ha tingut sobre el negoci, Trias assegura que ha estat una temporada normal, amb tendència a la baixa com ha passat a la resta del territori. "Nosaltres l'únic que hem notat és que potser alguna família ha deixat de venir per aquest tema en concret i ens ho ha fet saber però són poquíssims casos", insisteix.

Una exhibició militar polèmica amb dimissió de Martí Guillem  
Aquesta no és la primera vegada que l'establiment és objecte de crítiques. El mes de juliol de l'any passat, el càmping va promoure una exhibició amb agents de la Guàrdia Civil i de l'Exèrcit espanyol simulant una assalt a la línia de costa just al paratge de l’Illa Mateua, a tocar les instal·lacions per la banda nord. Els efectius, que anaven armats, es van llençar a l'aigua amb les llanxes en marxa i van pujar a l'Illa Mateua. Després van baixar fent ràpel i, finalment, van accedir a les instal·lacions del càmping. La intervenció va generar una forta polèmica que va acabar amb la dimissió del seu propietari i regidor a l'oposició pel PDeCAT de l'Ajuntament de l'Escala, Martí Guillem Sureda.

La CUP Blanes demana formalment a l'Ajuntament posar fi a les amenaces i coaccions contra la llibertat d’expressió 
   La Casa del Poble de Blanes 
El passat divendres una persona va irrompre a les dependències de l'Ajuntament de Blanes (la Selva marítima, comtat de Girona) exigint, davant dels treballadors municipals, la retirada de la pancarta ‘Llibertat Presos Polítics’ de la façana de l’edifici, tot amenaçant que si calia ja la retiraria ell mateix. Aquests fets suposen un nou episodi després dels atacs que l'Ajuntament de Blanes ja va patir la setmana passada quan algunes persones van arrabassar en dues ocasions la mateixa pancarta de la façana del consistori amb total impunitat. La pancarta es troba situada a la façana de l’ajuntament en compliment d’un acord adoptat pel ple de l’Ajuntament de Blanes.
La seu de l’entitat Casa del Poble de Blanes també va patir un atac feixista quan un grup de persones van arrancar també amb total impunitat una pancarta republicana de la façana de la seu de l’entitat.
Dissabte la CUP Blanes va demanar formalment a l’alcalde que l'Ajuntament de Blanes emprengui immediatament totes les mesures necessàries per denunciar aquestes accions, posar fi a la seva impunitat i fer front, com a institució i sense fissures, a les amenaces i coaccions contra la llibertat d’expressió a la nostra vila.
Mitjançant un comunicat la formació de l’esquerra independentista ha denunciat aquests fets i ha manifestat el més ferm suport als treballadors i treballadores municipals que van haver d’afrontar aquesta situació d’intimidació mentre es trobaven en el seu lloc de treball, i tot suport i solidaritat a la Casa del Poble de Blanes i a la seva gent.

Àvies i avis es concentren a Vic per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats  
Àvies i avis es concentren a Vic per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliatsCada dimarts, avis i àvies del municipi osonenc tenen una cita a la plaça Major de Vic (Plana de Vic, Osona, comtat d’Osona), a la concentració per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i per fer efectiva la República Catalana. Els assistents i les assistentes a la concentració porten en cada convocatòria cartells grocs per demanar la llibertat dels presos polítics. L’acte solidari es durà a terme aquest mes de setembre cada dimarts a les 11 del matí i està organitzat per l’ANC de Vic i d’Osona.

Des de la Plaça Major de Vic surt ‘la presó’ de camí a Brussel·les  
Aquest diumenge ‘la presó’ ha sortit des de la Plaça Major de Vic  per arribar a Brussel·les (Bèlgica) el dimarts dia 25 de setembre. L’acte de sortida ha comptat amb els parlaments de Laura Masvidal, parella de Joaquim Forn i de Joan Rovira, pare de la vigatana Marta Rovira. També ha comptat amb les intervencions d’Anna Erra, alcaldessa de Vic; Alfred Verdaguer, president d’Òmnium Osona; Jèss Carol d’ANC Osona i Antoni Furriols en representació del CDR Vic. Després dels parlaments la comitiva, formada per un camió i una furgoneta, ha sortit de la Plaça Major de Vic. Ho ha fet acompanyada per un nombrós grup de Motards Independentistes que els han acompanyat fins a Figueres, abans de passar la frontera del Pirineu.
El dimarts 25 de setembre ‘la presó’ arribarà al centre de Brussel·les. Durant tot un dia, entre les 8 del matí i les 4 de la tarda, s’instal·larà a plaça Schuman, davant de les oficines del Parlament Europeu, per portar a terme una acció de denúncia que comptarà amb la participació de membres de diverses entitats, europarlamentaris de diversos grups i personalitats del món cultural i polític.
Amb la col·laboració de l’ANC Brussel·les, els impulsors d’aquesta iniciativa (ANC Osona i Vic, Òmnium Osona i CDR Alt Ter) denunciaran un cop més que el poble català no pot exercir un dret universal com el d’autodeterminació, i que com a conseqüència d’haver-lo exercit hi ha presos polítics, exiliats i represaliats.
L’acció pacífica Un poble empresonat, que es va iniciar el 18 de novembre del 2017, ha posat de manifest a diversos pobles i ciutats catalanes el dèficit democràtic que viu l’Estat espanyol i la privació de llibertats a la qual estan sotmesos els presos i exiliats polítics. Fins ara l’acció ‘la presó’ ja ha passat per 17 municipis i hi han participant més de 1.500 persones. Durant les últimes setmanes les entitats organitzadores han repartit guardioles solidàries a diversos comerços de Vic per ajudar a finançar aquesta acció que també compta amb el suport de l’empresa Petrolis Independents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada