dilluns, 24 de setembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 24 de setembre de 1915 neix a Almeria (Andalusia) l'anarquista i anarcosindicalista José Payán Berenguer --alguns citen el seu segon llinatge com Berenguel—

Retallable de la Columna DurrutiEn el decurs de la Retirada, el 10 febrer de 1939 creuà el pont internacional a Puigcerdà cap a Llívia amb les restes de la 26 Divisió del X Cos de l’Exèrcit Popular de la República en perfecta formació de la tropa mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d’honor. 
 



José Payán Berenguer:   
El 24 de setembre de 1915 neix a Almeria (Andalusia) l'anarquista i anarcosindicalista José Payán Berenguer --alguns citen el seu segon llinatge com Berenguel--. Amb la seva família emigrà a Catalunya per qüestions econòmiques i s'establiren a Terrassa (Vallès Occidental).

Quan tenia 14 anys començà a treballar i a militar en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i després en les Joventuts Llibertàries i en la Federació Anarquista Ibèrica (FAI). En 1932 destacà en les protestes i reivindicacions a favor dels presos.

Amb l'aixecament feixista de juliol de 1936, s'enrolà en la Columna Durruti i lluità al front d'Aragó a diverses zones (Osca, Monte Aragón, Estrecho Quinto, etc.). Durant aquest any, des del front d'Osca, col·laborà en la revista Vida Nueva de Terrassa. Amb la militarització s'enquadrà en la 26 Divisió fins al final de la guerra.

En el decurs de la Retirada, el 10 febrer de 1939 creuà el pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya) amb les restes de la 26 Divisió del X Cos de l’Exèrcit Popular de la República en perfecta formació militar de la tropa i tot passant la frontera pel pont internacional de Llívia i segons va escriure el seu cap, l’anarquista Ricardo Sanz, al seu llibre Los que fuimos a Madrid. Columna Durruti. 26 División (1969, pàgines 285-286) que passar pel pont una secció de soldats francesos els hi va presentar armes tot rendint honors a tota la formació en retirada, el respecte a uns combatents que defensaren, prop de tres anys, en les trinxeres llurs ideals. Va ser tancat en un recinte militar francès improvisats en la Guingueta d’Ix (Alta Cerdanya) i més endavant junt a centenars de soldats de la 26 Divisió de l’Exèrcit Popular de la República al camp de Vernet de l’Arièja (Arièja, Occitània). Després a altres camps francesos.

Després de la Segona Guerra Mundial, milità en el Moviment Llibertari Espanyol (MLE) en l'Exili. Creà l'Agrupació de Relacions i Solidaritat de Terrassa. En 1975 vivia a Fleury-sur-Loire (Nièvre, Borgonya - Franc Comtat). Trobem articles seus en Boletín Amicale 26 División, Cenit, Espoir i Orto.
José Payán Berenguer va morir el 3 de febrer de 2001 a Cercottes (Loiret, Centre - Vall del Loira).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada