diumenge, 23 de setembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 23 de setembre de 1898 neix l’anarquista i anarcosindicalista Lluís Ribas i Bagué, que exiliat en 1939 tenia la família a l’Escala, on residí des de finals de 1976 fins a la seva mort en aqueta localitat el 10 d’abril de 1989

La imagen puede contener: cielo y exterior
Platja de l'antic port de l'Escala 
Durant el seu exili a l’hexàgon francès fou arrestat pels alemanys i deportat en 1943 al camp nazi de Buchenwald, on fou alliberat pels nord-americans l'11 d'abril de 1945, poden tornar a l’Estat francès. 
 


Lluís Ribas i Bagué:  
El 23 de setembre de 1898 neix l’anarquista i anarcosindicalista Lluís Ribas i Bagué, que exiliat en 1939 tenia la família a l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà), on residí des de finals de 1976, acompanyat per les seves dues filles, gendres i netes i néts.
Fent d’ensenyant a la Garrotxa i militant en la CNT-AIT durant l’estiu de 1936 fou delegat de Belles Arts de la Generalitat i salvà nombroses obres patrimonials. Segons explicà al també militant de l’Escala Miquel-Dídac Piñero aquell estiu de guerra i revolució a la Garrotxa ell i altres anarquistes varen haver de fer front a bolxevics de diverses tendències que volien destruir alguns temples, seguint l’experiència a l’URSS.
Durant la Segona Guerra Mundial interimperialista fou arrestat pels ocupants alemanys i deportat en 1943 a Buchenwald (Weimald, land de Turíngia, Alemanya), camp nazi, on hi havia altres 380 exiliats internats, del que va aconseguir sobreviure fins que fou alliberat l'11 d'abril de 1945 per a la Sisena Divisió de blindats de l'Exèrcit dels Estats Units. A l'entrada del camp es podia llegir: Recht oder Unrecht, Mein Vaterland, és a dir: "amb raó o sense, el meu país". També: Jedem das seine, és a dir: "a cadascú el que li pertoca".  
A finals de 1976 visità una exposició sobre les col·lectivitats de 1936-1937 que la CNT-AIT havia instal·lat de cara a les noves generacions anarcosindicalistes de l’Interior. 
Després del seu llarg exili a l’hexàgon francès, amb aquell temps al camp de Buchenwald, Lluís Ribas i Bagué passà la seva vellesa a l’Escala, localitat on va morir el 10 d’abril de 1989.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada