divendres, 28 de setembre del 2018

Excaven 14 noves tombes de la primera edat del ferro a Vilanera, just on hi havia d’anar la construcció de xalets d’un camp de golf aprovat per l’Ajuntament de l’Escala

Les excavacions han fet possible ampliar la zona descoberta d'aquest espai d'incineració en forats excavats al subsòl natural  





TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 28/09/2018   
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).-   

El jaciment arqueològic de Vilanera, que cronològicament recula a 6.200 anys, no deixa de donar dates científiques de gran interès per conèixer el procés d’ocupació humana del territori, tot això on l’Ajuntament de l’Escala havia programa d’un camp de golf amb una urbanització de segones residències, un disbarat cultural i ecocida que es va aturar per mitjà de la mobilització social a partir una minoria opositora molt activa que aconseguí que el diputat autonòmic comunista Fidel Lora presentés una sèrie de preguntes al govern Pujol de la Generalitat. Més endavant, en la següent legislatura, el diputat empordanès decreixentista Joan Surroca i vicepresident de la Comissió de Cultura del Parlament de Catalunya s’implicà fortament en salvar Vilanera en el marc del territori del Baix Ter. Al mateix temps esclatà una mobilització social permanent des de diversos fronts i entitats i col·lectius a nivell nacional català aconseguí salvaguardar aquest jaciment arqueològic i de connexió dels parcs naturals del Montgrí i dels Aiguamolls. Fins i tot uns ecologistes van protagonitzar una jornada de dejuni a les ruïnes del temple de Sant Maria de Vilanera, en la part alta del puig (“podium” de Vilanera en el segle XIV).
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies l'equip d'arqueologia ha acabat aquesta setmana els treball d'excavació previstos a la necròpolis del període del Bronze Final i de la Primera Edat del Ferro, situada a Vilanera, al territori d’Empúries (l'Escala, Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries). L'actuació dona continuïtat a la represa l'any 2006 de les excavacions en aquest jaciment.
La intervenció, que va començar a principis de setembre, ha permès ampliar la zona descoberta d'aquesta necròpolis d'incineració, que ja havia estat identificada i parcialment documentada en les excavacions que s'hi van fer entre el 1999 i el 2000. Durant els treballs, s'ha localitzat i excavat 14 tombes que corresponen a la primera edat del ferro i que consisteixen en fosses excavades en el subsòl on s’havien dipositat les urnes amb les restes de la cremació, generalment envoltades d’altres peces ceràmiques. També s’ha pogut documentar alguna de les estructures funeràries més senzilles, que solen contenir una única urna ceràmica i que corresponen a l’ús previ d’aquesta necròpolis durant el Bronze Final.
L’espai ocupat per les estructures funeràries se situa a la part baixa del vessant sud d’aquest puig, a l’oest del terme municipal de l’Escala. S’estén al costat d’un gran túmul que en campanyes anteriors es va poder atribuir al Neolític Mitjà inicial (cultura Montboló i datat pel carboni 14 en fa 6200 anys), associat amb diverses tombes d’inhumació i una estructura megalítica central, que evidencia una llarguíssima seqüència en l’ús funerari d’aquest indret.
Com a continuació de l’excavació d’aquest primer túmul realitzada entre els anys 2016 i 2017, durant el passat mes de juny es va prosseguir amb la delimitació de la seva extensió, amb la participació d’estudiants d’arqueologia del Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
A partir d'ara, es farà la continuïtat de l'excavació en laboratori del contingut de les urnes, la recuperació i l’estudi de les restes antropològiques cremades, així com la restauració i documentació dels materials arqueològics procedents d’aquesta necròpolis.

Voluntat de potenciar i posar en valor aquest entorn d’especial interès paisatgístic, ecològic i patrimonia
Les noves troballes al puig i pla de Vilanera serveixen, segons les arqueòlegues, per confirmar la importància de les evidències arqueològiques conservades en aquest paratge. Precisament, la voluntat de potenciar i posar en valor aquest entorn d’especial interès paisatgístic, ecològic i patrimonial ha portat recentment a impulsar l’adquisició de gran part de la superfície de la finca per l’Ajuntament de l’Escala.
Les actuacions les promou l’Ajuntament de l’Escala amb l’ajut del Departament de Cultura de la Generalitat en el marc de les convocatòries anuals de subvencions a municipis i comarques per a inversions en la gestió del patrimoni arqueològic i paleontològic, i han comptat també amb la col·laboració del Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada