El Consell Comarcal del Baix Empordà i el del Pla de l'Estany retiren la gestió dels menjadors escolars a les famílies de les criatures escolaritzades.
La mesura afecta 17 centres d'educació infantil i primària.
Els convenis han finalitzat i els consells comarcals han reemplaçat el paper de les AMPAs i les famílies denuncien una «pèrdua de qualitat» del servei en mans d'empreses privades.
L'AMPA del Guillem de Montgrí recorre al Tribunal de Contractes del Sector Públic i està pendent de la petició de suspensió cautelar del decret de canvi en la gestió del menjador.
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 06/09/2018
Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries).-
Llegim en la premsa convencional comarcal el secretari de Polítiques Educatives de la Generalitat de Catalunya, Carles Martínez, va assegurar a mitjans de juliol que aquest curs escolar les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) podrien mantenir la gestió dels menjadors. «Hem demanat als Consells Comarcals una pròrroga d'un any perquè les AMPAs puguin continuar fent el que feien fins ara», va declarar. Però aquesta voluntat no s’ha dut a la pràctica a l’hora de la veritat, quedant tot plegat en una «declaració d'intencions», tal com ho va definir aleshores el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català (CiU).
Així, el Consell Comarcal del Pla de l'Estany i el del Baix Empordà han retirat la gestió d'aquest servei a les famílies. «Les dues regions es trobaven en la mateixa situació: s'havien finalitzat els convenis sobre la gestió dels menjadors escolars i no en podien fer de nous a causa de la nova Llei de contractació pública», explica el director adjunt de Serveis Territorials d'Ensenyament, Xavier Vilà. «La situació es manté igual que el curs passat a la resta de comarques gironines. Els menjadors que estaven regentats pels Consells Comarcals i els que ho estaven per l'AMPA seguiran així perquè encara tenen el conveni en vigor», afegeix.
Per consegüent, 17 escoles de les comarques gironines --10 del Pla de l'Estany i 7 del Baix Empordà-- experimentaran canvis durant els migdies en aquest curs escolar que comença la setmana vinent.
El president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, va assegurar el maig, quan es va iniciar el debat, que «no és que no vulguem signar el conveni, sinó que no podem d'acord amb la nova llei de contractes del sector públic. Una administració pública com el Consell no pot delegar en una entitat privada, només pot fer-ho en una altra administració, com ara un Ajuntament».
No obstant això, que els ajuntaments es facin càrrec del servei tampoc sembla ser una solució. És, per exemple, el cas de l'escola Guillem de Montgrí a Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries), en què l'Ajuntament del municipi va reclamar la cessió de la gestió a l'administració local amb l'objectiu que convoqués un concurs públic per decidir qui s'encarregaria del menjador. Tanmateix, Vilà assegura que «tot i que el consorci va afirmar que faria complir la legalitat, els tècnics del Consell Comarcal del Baix Empordà van dir que no era possible traslladar-ne la gestió». Ara, l'AMPA del centre educatiu ha recorregut al Tribunal de Contractes del Sector Públic perquè resolgui la impugnació de la petició de suspensió cautelar.
«El director general d'Atenció a la Família i Comunitat, Ramon Simon, ens ha promès que Ensenyament està treballant en un nou Decret de menjadors escolars», comenta Vilà, ja que l'actual és del 1996, que està previst que estigui finalitzat i entri en vigor el pròxim curs 2019-2020. «És natural que en necessitem un de nou perquè l'actual dista en alguns aspectes de la nova llei de contractació. Desconec si les AMPAs podran gestionar els menjadors o no finalment, però sí que quedarà clar què es podrà fer i què no», detalla el director adjunt al territori.
Monitors
Les AMPAs han denunciat constantment que, si la gestió dels menjadors acaba en mans d'empreses privades, «es podria perdre el monitoratge pedagògic que s'assoleix en aquesta franja horària». A més, asseguren que hi ha una «pèrdua de qualitat» en el servei i, en alguns casos com en el de l'escola Guillem de Montgrí, és més car. Xavier Vilà conclou que «la qualitat oferta per les AMPAs és correcta, però està clar que s'han de respectar les normatives. Si es troba la solució idònia perquè les AMPAs segueixin gestionant els menjadors escolars, nosaltres hi estarem d'acord».
L'AMPA del Guillem de Montgrí recorre al Tribunal de Contractes del Sector Públic i està pendent de la petició de suspensió cautelar del decret de canvi en la gestió del menjador
Quan falta just una setmana per a l'inici del curs escolar, l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes de l'escola Guillem de Montgrí a Torroella de Montgrí està pendent del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, òrgan depenent de la Generalitat de Catalunya, perquè resolgui la petició de suspensió cautelar pel que fa a la gestió del menjador escolar del centre. La decisió impugnada per l'AMPA torroellenca és el decret del 2 d'agost passat del president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català (CiU), a través del qual determina que el servei de menjador escolar l'oferirà l'empresa Càtering Vilanova SL, és a dir, que no el seguirà oferint l'AMPA, com havia estat fent des de fa més d'una dècada. La petició d'aquesta mesura cautelar, la resolució de la qual ha de ser imminent, acompanya el recurs interposat per l'AMPA del Guillem de Montgrí, que demana la declaració de nul·litat de ple dret del decret pel qual el Consell Comarcal va fer el traspàs de la gestió del menjador escolar de l'Associació de Mares i Pares --que està constituïda com a empresa autogestionada i autogestionària, sense ànim de lucre, i el darrer curs tenia contractats quatre cuineres i deu monitores-- a Càtering Vilanova.
Càtering Vilanova SL, una empresa privada de lucres que no busca la qualitat dels menjadors escolars
En la petició de la suspensió cautelar del canvi en la gestió del menjador escolar del Guillem de Montgrí, l'AMPA argumenta, entre d'altres elements, que el decret del Consell Comarcal no és ajustat a dret perquè vulnera la Llei de Contractes del Sector Públic i demana tenir en compte que el model de menjador escolar que ofereix el Consell Comarcal no té res a veure amb el que ha estat donant l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes del centre torroellenc perquè Càtering Vilanova SL és una empresa gran que gestiona molts altres menjadors escolars i que busca el benefici econòmic en comptes de la qualitat en el servei.
La petició de la mesura cautelar també exposa que si no s'atén, i després s'anul·la el canvi de gestió acordat pel Consell Comarcal del Baix Empordà, les i els alumnes en sortirien perjudicats perquè haurien viscut modificacions en els hàbits del menjador als quals estan acostumats. L'AMPA entén que la millor decisió es mantenir la seva gestió fins que hi hagi una resolució definitiva del cas.
Tant l'AMPA com l'Ajuntament de Torroella de Montgrí han reclamat la cessió de la gestió del servei del menjador escolar a l'administració local --ara està en mans del Consell Comarcal-- amb l'objectiu que convoqués un concurs públic per decidir qui el gestiona. En aquest cas, l'AMPA tindria l'opció de presentar-s'hi i intentar guanyar-lo, cosa que no passa ara ja que el Consell Comarcal s'ha limitat a donar al servei a l'empresa que el té adjudicat a altres centres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada