divendres, 21 de setembre del 2018

Demà dissabte, a les 8 del vespre, tindrà lloc a Viladamat la projecció del documental, seguit de col·loqui, Dixan. Alger, Banyoles, Alger, un documental per la memòria i contra la islamofòbia

El documental hauria de permetre una reflexió profunda sobre el racisme i la islamofòbia que recorren Europa



 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 21/09/2018   
Viladamat (Baix Ter, Terraprim, Alt Empordà, comtat d’Empúries).-   

Demà dissabte, a les 8 del vespre, tindrà lloc a Viladamat la projecció del documental Dixan. Alger, Banyoles, Alger, un documental per la memòria i contra la islamofòbia. Aquesta presentació, amb posterior col·loqui, que comptarà amb la presència de Benet Salellas, Èrik Estany i Silvia Rispau,de l'equip del documental, es farà a l'Ateneu Sebastià Salellas.
El 23 de gener, ara fa 14 anys es posava, en marxa l'anomenada Operació Estany es van detenir 23 persones a Banyoles (Pla de l’Estany, comtat de Besalú) i Barcelona, d'origen algerià i marroquí, acusades de pertinença a Al-Qaeda. Dos mesos després quedaven en llibertat, i la fragilitat de les proves trobades als habitatges escorcollats va fer que el cas es comencés a conèixer, i així s'ha mantingut, com a Comando Dixan.
Ara, en un moment on es mantenen els interessos partidistes i les manipulacions medàtiques alimentant la islamofòbia en comptes de reflexionar sobre la realitat, la projecció del documental Dixan. Alger-Banyoles-Alger hauria de permetre una reflexió profunda sobre el racisme i la islamofòbia que recorren Europa.
Dixan. Alger-Banyoles-Alger recupera la història del denominat Comando Dixan, els protagonistes del qual van ser injustament empresonats durant set anys per suposada pertinença a Al-Qaeda, i culmina un projecte conjunt de la Plataforma Aturem la Guerra de les comarques gironines i de Produccions Itinerants, sota la direcció i guió de Pere Cortada, Erik Estany i Marc Planas. Iniciat a finals del 2014, el projecte pretén recuperar una història d’una enorme vigència, alhora que omplir un buit en la memòria històrica de la comarca: el de la narració dels fets que el gener del 2003 van trasbalsar la realitat política i social de tot Catalunya, i en especial de la demarcació de Girona, però que ràpidament va caure en l’oblit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada