dissabte, 22 de setembre del 2018

De figurant de sospitós a empresonat

ACNUn veí de Girona passa un mes engarjolat perquè una víctima el va reconèixer en una roda de reconeixement, a la qual va participar de forma voluntària
L’Audiència Provincial de Girona n’ordena l’alliberament per falta de garanties. 


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/09/2018   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Llegim en la premsa convencional gironina que tots els ciutadans estan obligats per llei a participar en una roda de reconeixement si així li ho demana un agent de la policia pel carrer o al mateix jutjat per tal que una víctima pugui identificar l’autor del delicte patit. És impossible que un figurant sigui reconegut com a sospitós a través d’aquest instrument judicial i se’l castigui com a tal. Un veí de Girona, però, ha patit l’error i ha passat un mes a la presó.
Els fets es remunten a la matinada del 19 d’agost passat, quan Francis, de 32 anys, va anar als jutjats de Girona a interessar-se pels seus tres germans que havien estat detinguts per una baralla en una discoteca motivada per uns tocaments a una noia. Els Mossos d’Esquadra van demanar a Francis que participés en la roda de reconeixement en la qual hi havia el seu germà, al qual s’assembla força. La víctima i el company el van reconèixer “sense cap dubte” com l’autor dels fets, i la titular del Jutjat d’Instrucció Número 2 de Girona, a petició de la Fiscalia, no va dubtar d’enviar-lo a presó com a sospitós de l’agressió, malgrat que ell va indicar que era un figurant i que aquella nit era a casa amb la seva dona.
“Mai en 35 anys de professió no havia viscut un fet així”, s’exclama el penalista Carles Monguilod, advocat del jove gironí, que va presentar un recurs a l’Audiència Provincial de Girona perquè revoqués el seu empresonament. La Secció Tercera li ha donat la raó ara, malgrat que el jove ha hagut de passar un mes engarjolat.
En la resolució, l’Audiència Provincial de Girona exposa que les presons provisionals es dicten per evitar que un sospitós entorpeixi una investigació, fugi o reiteri el delicte, i en el cas de Francis “no hi ha indicis racionals de criminalitat” vers dels fets investigats. El tribunal exposa, a més, que no s’han respectat, tal com marca la llei, drets fonaments que té tot acusat, com és el fet que sàpiga de què se l’acusa i que tingui un advocat assignat i que aquest assisteixi a la roda de reconeixement, requisits que no es van complir en el cas de Francis. Per tot això, ordena la seva posada en llibertat immediata, i alhora fixa que és “diàfan” que la roda no es pot usar com a prova contra ell, tot i que sí “com a denúncia” i que el jutjat ara podria investigar-lo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada