El combatiu col·lectiu de cambreres de pis d’hotel mobilitza dos centenars de persones davant l’ajuntament per reclamar regulacions que posin fi a la precarietat
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 26/08/2018
Lloret de Mar (La Selva marítima, comtat de Girona).-
Llegim en la premsa convencional comarcal que el col·lectiu de cambreres de pis d’hotels, autodenominades com les kellys, dels allotjaments turístics, van manifestar-se ahir a la tarda per segon cop a Lloret de Mar (la Selva marítima, comtat de Girona), un any després de la primera protesta que les netejadores promouen de manera coordinada també en diferents punts de l’Estat espanyol. Però al Principat de Catalunya, a banda d’un grup que també es va concentrar a a la plaça Sant Jaume de Barcelona, el col·lectiu de la Selva Marítima tira endavant les reivindicacions en matèria laboral.
La concentració va mobilitzar prop de dos centenars de persones davant l’ajuntament, sumant-hi familiars i amics, i la portaveu del col·lectiu, Lali Corralero, destacava el problema de l’externalització en cinc hotels de l’entorn de Lloret de Mar, on, a banda de les cambreres contractades de manera estable, en temporada alta els establiments recorren a empreses amb condicions laborals encara pitjors i a treballadores falses autònomes, “o amenacen que cal netejar totes les habitacions alhora”, una situació que suposa “una espasa de Dàmocles” afegida.
Les cambreres d’hotel van finalitzar l’acte amb la lectura del manifest conjunt d’aquest any, en què mantenen la lluita per la reforma de l’Estatut dels Treballadors (ET) en aquest sentit. També demanen aspectes com ara inspeccions i mesures per constatar que la càrrega labora sovint excessiva --contractes a mitja jornada per netejar un nombre d’habitacions excessiu que requereix que acabin fent més hores--, una concreció de les malalties laborals a què es veuen exposades durant l’activitat, o la dificultat per arribar a l’edat mínima establerta de jubilació al ritme que alguns hotels fixen, “sense perjudici per a les treballadores i tenint en compte els anys cotitzats”.
Per Corralero, però, hi ha marge d’entesa i negociació, i indicava que els migrats salaris i la duresa de la feina han provocat un dèficit de mà d’obra aquest estiu en alguns hotels de la Costa Brava Sud.
Entre altres suports, hi havia el de CCOO Catalunya i el diputat autonòmic del PSC per la demarcació de Girona Rafel Bruguera va assistir a la concentració amb la seva companya de grup parlamentari Beatriz Silva per prendre nota de la situació i formular propostes al Parlament. Per Bruguera, tot i ser una qüestió d’àmbit estatal, “la Generalitat té marge per resoldre alguns detalls, com s’ha fet a les Balears”. A escala estatal, va avançar que al setembre hi ha prevista una reunió i s’estudia modificar l’Estatut dels Treballadors per trobar un encaix a les demandes contra la subcontractació i altres mesures.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada