dimecres, 4 de juliol del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 4 de juliol de 1924 neix a Santurtzi l'anarcosindicalista Acracio Orrantia Aparicio. Era fill del militant de la CNT-AIT.

Article d'Acracio Orrantia publicat en el periòdic tolosà CNT del 14 de juny de 1959
Arran de la caiguda del front nord a mans feixistes, embarcà a Santander amb la seva mare cap a la costa francesa i posteriorment arribaren a Barcelona, on restaren fins a l’ocupació militar franquista de la ciutat. Gràcies a l'amic familiar Helios Sacristán, pogueren passar vers l’exili la frontera del Pirineu des de Girona.  



Acracio Orrantia Aparicio:  
El 4 de juliol de 1924 neix a Santurtzi (Gran Bilbao,Biscaia, País Basc, Euskal Herria) l'anarcosindicalista Acracio Orrantia Aparicio. Era fill del militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) Isidoro Orrantia Lavín, que va presidí el sindicat de Santurtzi.
El 7 de juliol de 1937, arran de la caiguda del front nord a mans feixistes, embarcà a Santander (Cantàbria) amb la seva mare cap a la costa francesa i posteriorment ambdós arribaren a Barcelona, on restaren fins a l’ocupació militar franquista de la ciutat. Gràcies a l'amic familiar Helios Sacristán, pogueren passar vers l’exili la frontera del Pirineu des de Girona (Gironès).
D'antuvi s'instal·là al departament de Doubs (Borgonya) i posteriorment va ser internat en un camp de concentració, del qual va sortir per treballar com a obrer agrícola.
Durant els anys quaranta aconseguí retrobar-se amb la seva mare a La Sala (Avairon, Occitània), on després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en el seva Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili i en la de Montalban (Tarn i Garona, Guiena, Occitània).
El 20 d'abril de 1947, durant el II Ple Departamental de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL), celebrat a La Sala, va ser nomenat secretari del Comitè Departamental de la FIJL, al costat de Emeterio Villamosa (secretari adjunt), Antonio Ibáñez (secretari de Propaganda), Jaime Casteys (tresorer) i César Torres (portaveu). Aquest mateix any representà La Sala en el Congrés del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) que se celebrà a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània).
En 1951 emigrà a Mont-real (Quebec), on continuà pertanyent al nucli local de la CNT-AIT en l’Exili, amb Primitivo Ayora, Salvador Aznar, Enrique Castilo, Florencio Mateo i Rafael Yago, entre d'altres. Cap el 1958 es traslladà a Sudbury (Ontàrio, Canadà).
Persona de sòlida cultura i de professió delineant, va col·laborar en nombroses publicacions llibertàries, com ara CENIT (País, anys 1980-1990),  CNT (Tolosa de Llenguadoc, anys 1950 i 1960; Madrid, 1998-1999), CNT-AIT Perpinyà, 1999-2002), Espoir (Tolosa de Llenguadoc, any 1960), Solidaridad Obrera (París, anys 1950), Tierra y Libertad (Mèxic), etc.
En els anys noranta va col·laborar en anglès en la premsa d'esquerres canadenca i nord-americana. En 2004 residia a Marathon (Ontàrio, Canadà). El seu fill, Eliseo Orrantia, és metge i també militant llibertari

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada