dimecres, 4 de juliol del 2018

Comunicat davant les condemnes venjatives del l’Estat del Marroc a la cúpula del Moviment Rifeny

Comunicat dirigit a l’opinió pública nacional i internacional: 
 

moviment_rifeny_girona_11032017_01 El 26/06/2018, el Nou Dimarts Negre Rifeny, s’han oficialitzat les condemnes polítiques, ja anunciada el maig del passat any 2017, amb la famosa declaració dels Partitsalauites que donen suport el Govern de l’Estat fallit del Marroc. La injustícia del Règim ahir va tornar a repartir un total de 360 ​​anys de presó entre els 53 activistes de la cúpula del Moviment Rifeny empresonats preventivament ja fa 13 mesos a la presó Oukacha deCasablanca.
Des que es va iniciar el Moviment Popular Rifeny a finals d’octubre de 2016, després d’haver estat triturat en un camió d’escombraries el jove Mouhsin Fikri, es van alçar les veus tant des de l’interior com de l’exterior, clamant la necessitat d’actuar positivament amb les justes i legítimes demandes que ha sostingut la Comissió popular no permanent del Moviment Rifeny.
Les justes demandes socials consisteixen en demanar un hospital, una universitat i treball, i les pacífiques modalitats de lluita utilitzades pels activistes del Moviment Rifeny, han obtingut la complaença regional i internacional, el que no ha agradat al sistema marroquí que va iniciar fa justament un any una venjança col·lectiva realitzant segrestos massius, transgredint amb això tots els pactes i acords internacionals als quals s’havia adherit. Actualment, ens trobem davant d’una situació en què l’estat marroquí està castigant a un poble sencer pel simple fet de sortir al carrer reclamant pacíficment uns drets bàsics.
Segons l’equip jurídic dels detinguts polítics, hi ha més de 798 de persones perseguides i detingudes, entre elles 158 menors d’edat, distribuïdes per deu presons diferents del Marroc, però altres veus referents del Moviment tant al Rif com a Europa eleven aquesta xifra a més de 2000 persones segrestades i empresonades en diferents presons del règim marroquí, en aquest sentit el Moviment Rifeny ha denunciat les tortures i les violacions sexuals de tots/es els/les activistes rifeny/es.
Aquesta realitat de maltractament institucional, violacions, tortures, vexacions i judicis injustos, ha portat a desenes d’activistes a emprendre una vaga de fam indefinida, tot i queactualment han abandonat la vaga de fam excepte l’activista Rabie El Ablak que hi contínua. La situació dels presos polítics ha alarmat a diverses ONG pro-drets humans tant a nivell del Marroc, com a nivell internacional, l’Associació Marroquina de Drets Humans, Amnistia Internacional, Human Rights Watch i FDH NORMA, criticant l’ús excessiu i indiscriminat de la força i els maltractaments durant i després de la seva detenció, i exigint l’alliberament de tots els presos polítics sense cap condició prèvia.
Un any després de la repressió estatal al moviment popular rifeny i la detenció dels seus líders, el Rif en general, però concretament, les ciutats d’Alhucemas, Imzouren i El Aroui, segueixen sota vigilància i desplegament policial i militar, i cal ressaltar que encara continuen les detencions, la repressió i els judicis injustos. Mentrestant, altres militants del Moviment Rifeny, la majoria joves, s’han vist obligats a fugir cap a Europa posant en perill les seves vides en pasteres buscant protecció internacional, com el cas de molts joves rifenys que es troben detinguts al CETI de Melilla i el CIE de Madrid i de Múrcia.
Des del Comitè del Moviment Rifeny a les comarques gironines volem denunciar lavulneració de drets humans per part de l’Estat Espanyol amb els sol·licitants de protecció internacional d’origen rifeny. El passat dia 21 de maig del 2018 va arribar a les costes de Motril una pastera amb 11 joves originaris de la zona del Rif. Després posar-los a disposició judicial, van tornar a 4 d’ells al Marroc, i als altres 7 els van traslladar al CIE de Madrid.
Cada dia són més els activistes detinguts pel govern marroquí. La por i la persecució empenyen als rifenys a creuar el Mediterrani escapant de la repressió del Majzen, les tortures i violacions de drets humans.
Per això, en el Comitè del Moviment Rifeny a les comarques gironines, vam seguir amb molta atenció el desenvolupament dels esdeveniments inquietants al Rif i comuniquem el que segueix:
  • Rebutgem les condemnes polítiques als activistes polítics rifenys y exigim la immediata llibertat de tots ells.
  • Responsabilitzem la Unió Europea de la impunitat amb que actua el règim del Marroc contra la població indefensa Rifenya.
  • Responsabilitzem a l’Estat marroquí per les conseqüències que estan empenyent als joves rifenys a arriscar les seves vides a la recerca de protecció internacional.
  • Denunciem la vulneració de drets humans per part de l’Estat espanyol amb els sol·licitants de protecció internacional d’origen rifeny.
  • Preguem tot tipus de suport a l’opinió pública espanyola, catalana, ONG, partits polítics i actors socials compromesos amb la matèria de drets humans per a intervenir i pressionar les autoritats espanyoles, amb l’objectiu forçar el règim del Marroc a aturar la repressió i lapersecucióque pateix el conjunt del poble rifeny tant a l’interior del Marroc, com fora a Europa, i a exigir una major protecció internacional a la població d’origen rifeny.

Comitè del Moviment Rifeny de les Comarques Gironines
Girona, 27 de juny de 2018

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada