dilluns, 2 de juliol del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 2 de juliol de 1940 l’anarquista i anarcosindicalista veí d’Avinyonet de Puigventós Francesc Marquès i Casadevall, de 26 anys, fou afusellat al mur del cementiri vell de Girona

Era paleta assalariat i militava en la FAI i en la CNT-AIT  
Quadre 'Família', d’Enric Marquès i Ribalta, on hi ha la seva família d'Avinyonet de Puigventó, amb el retrat del seu oncle Francesc Marquès i Casadevall. 
 
Francesc Marquès i Casadevall:   
El 2 de juliol de 1940 l’anarquista i anarcosindicalista veí d’Avinyonet de Puigventós (Alt Empordà) Francesc Marquès i Casadevall, de 26 anys, conegut com a Xicu, fou afusellat a les sis del matí al mur del cementiri vell de Girona, en l’execució militar de la pena de mort imposada en un consell de guerra sumaríssim d’un procediment d’urgència a la plaça militar de Girona i després de ser conduit pel carrer del Carme de la ciutat. Havia nascut en 1914 a Avinyonet de Puigventós.
Era paleta assalariat i militava en un grup de la Federació Anarquista Regional Catalana -Federació Anarquista Ibèrica (FARC-FAI) i sindicalment en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).
El seu germà Jaume va morir de tifus el juliol de 1935. El seu nebot Enric Marquès i Ribalta (1931-1994), de formació marxista feta a París (Illa de França), fou un artista plàstic molt reconegut, amb una obra considerable. Sempre va reivindicar la memòria anarquista del seu oncle Francesc i fins i tot el 2 de juliol de 1993 va fer publicar una esquela a l’efemèride de l’afusellament en 1940 al diari El Punt, on reivindicava la militància d’aquest obrer llibertari en la FAI i en la CNT.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada